Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od dnešních 16:00 do čtvrtečních 03:00 pro kraje Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský a části Vysočiny, jižních Čech a Pardubického kraje.

SIlné bouřky odpoledne podle Balážové zasáhly zejména okolí Konice na Prostějovsku. „Ve Dzbelu zaplavila voda z polí jednu ulici a vlila se i do některých sklepů a garáží. Na místě je šest jednotek, které čistí těžkou technikou propustky, aby voda mohla odtéct,“ uvedla Balážová. Hasiči také čerpali vodu ze sklepů. „Se Správou železnic monitorujeme místní trať, zda nedošlo rovněž k jejímu poškození,“ podotkla Balážová.

Silné deště se podle Českého hydrometeorologického ústavu objevily i na Jesenicku. Na stanici Zlaté Hory spadlo ve velmi silné bouřce jen za půl hodiny 33,4 milimetru srážek, tedy 33,4 litru vody na metr čtvereční.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Bouře zasáhly odpoledne a vpodvečer rovněž Jihomoravský kraj. Hasiči tam vyjížděli do 19:00 ke třem desítkám zásahů souvisejících s bouřkami. Nejvíce zásahů bylo v regionu Boskovic, a to převážně čerpání vody, sdělili na síti X (dříve twitter). Na Blanensku voda zaplavila podle informací Českých drah trať Skalice nad Svitavou – Boskovice. Podle drah tam bude provoz obnoven zřejmě až ve čtvrtek v poledne. Místo vlaků byly nasazeny autobusy.

Později večer se silné bouřky objevily i v Moravskoslezském kraji. Mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák uvedl po 22:00 na síti X, že od 20:40 řešili 37 událostí spojených s čerpáním vody po bouřkách, všechny v okrese Opava.

Meteorologové varují, že přívalový déšť může také zatopit sklepy nebo podchody. Nárazy větru pak mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ uvedli.

Jak bude další dny? Ochladí se

Ve čtvrtek nás čeká oblačno až zataženo, zejména na jihu a jihovýchodě území místy déšť. Od severozápadu dojde na ustávání srážek a ubývání oblačnosti místy až do vyjasnění. Noc 17 až 13 °C, na západě a severu Čech kolem 10 °C. Den 18 až 22 °C.

V pátek bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Noc 10 až 6 °C, na jihovýchodě a jihu místy kolem 12 °C. Den 20 až 24 °C.

V sobotu hlásí meteorologové skoro jasno až polojasno a při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Noc 12 až 8 °C. Den 22 až 26 °C.

V neděli budou teploty obdobné. Bude jasno nebo polojasno a při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Noc 15 až 11 °C. Den 22 až 26 °C.

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
36 fotografií