Také sv. Václav přinese letos letní počasí – nejvyšší odpolední teploty budou stoupat opět až k 27 °C. Teplotní rekord z pražského Klementina je hodně starý – v roce 1874 tam naměřili 26,3 °C. Po rozpuštění ranních mlh a nízké oblačnosti bude jasno až polojasno. Později odpoledne na západě území bude přechodně až oblačno. Odpolední teploty se zastaví mezi 23 až 27 °C. Počasí nám umožní širokou škálu všech aktivit – teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje až kolem 20 °C.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Přechodná změna přijde až v pátek odpoledne, to počasí u nás začne od severozápadu ovlivňovat studená fronta. Do té doby bude slunečno. Víkend tak přinese mírné ochlazení, neděle už bude opět slunečná. V pátek bude zpočátku dne polojasno nebo skoro jasno, po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně odpoledne od západu přibývání oblačnosti a večer na západě déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 22 až 27 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Během odpoledne ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 18 až 23 °C. V neděli bude polojasno nebo jasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 18 až 23 °C.

Začátek října nejpříjemnější od roku 2001

Rekordně vysoké teploty budou pokračovat i nadále. Jen na severu území bude přechodně oblačnosti více a ojediněle se tam budou vyskytovat i přeháňky – počasí tam ovlivní frontální systémy. Jinak bude polojasno, po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. A odpolední teploty opět letní – v maximech v první polovině pracovního týdne naměříme 22 až 26 °C. V ranních minimech se budou teploty držet kolem 10 °C.

To, že prožíváme rekordně teplé a na sluneční paprsky bohaté září – místy doposud nasvítilo kolem 250 hodin slunečního svitu – dokazuje i prodloužení vegetačního období. V tomto období se už „normálně“ ukládá chlorofyl z listů do větví a kmenů stromů a listy opadávají. Letos jsou listy ještě zelené.

Fotogalerie
32 fotografií