V pátek bude nejvíce oblačnosti a srážek hned po ránu a dopoledne - to ještě bude převládat oblačno až zataženo, zejména v horských oblastech se mohou ojediněle vyskytovat přeháňky. Kolem poledne začne oblačnosti rychle ubývat na polojasno, večer bude až skoro jasno. A znát bude opět i teplé jihozápadní proudění, které se k nám opět vrátí. Odpolední teploty budou vysoko - mezi 20 až 25 °C.

Sobota bude letní, v neděli ochlazení o 10 °C

V sobotu bude polojasno nebo skoro jasno. Ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Odpoledne od severozápadu přibývání oblačnosti, postupně déšť a přeháňky, ojediněle i bouřky. Ranní teploty 16 až 11 °C. Denní teploty 20 až 25 °C, na severozápadě 17 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách i srážky sněhové. Ranní teploty 7 až 2 °C. Denní teploty 10 až 14 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

A další propad teplot vzduchu přinese pracovní týden. Do Česka bude proudit studený vzduch, ranní minimální teploty budou místy klesat pod bod mrazu, na horách, přechodně od vyšších poloh, bude sněžit. Srážek ale zpočátku týdne mnoho nebude.

V pondělí bude polojasno, na severu území až oblačno, tam místy přeháňky, od vyšších poloh smíšené nebo sněhové. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. V úterý bude polojasno, na horách až oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. Ve středu bude polojasno. Ranní teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. Podprůměrné teploty vydrží do konce pracovního týdne, mírně se oteplí až v posledním říjnovém týdnu.

Co může za extrémní podzimní teploty?

Ani v říjnu nejsou v Česku výjimkou letní teploty (přes 25 °C), ale v čem má letošní rok navrch, je jejich počet a také výrazný nárůst, o kolik stupňů jsou překonány dosavadní rekordy. Z meteorologického hlediska letošním podzimním teplotním extrémům nahrává synoptická situace - převládající vliv tlakových výší a teplé jižní nebo jihozápadní proudění, kdy se k nám často dostával teplý vzduch původem ze Sahary.

V září se projevila i tzv. Omega synoptická situace, jež byla nad Evropou stálá. Jsme v době klimatické změny, její scénáře hovoří o nárůstu teplot vzduchu. Svůj podíl na nárůstu globální teploty má také El Niño, u nás tak jednoznačný vliv potvrdit nelze. Během letního období se jako jedna z možných příčin vysoké teploty moří a oceánů jevil i výbuch sopky Hunga Tonga v jižním Pacifiku z poloviny ledna 2022, kdy mohutná erupce do atmosféry poslala mimo jiné obrovské množství páry až do výšky 35 km, která působí jako skleníkový plyn a ohřívá planetu.

Do stratosféry se dostalo 150 milionů tun vodní páry, což se projevuje i na teplotách vzduchu. Některá pozorování jako možnou příčinu výrazného nárůstu teploty vidí i v tom, že se letos do atmosféry dostalo málo množství saharského prachu, jenž brání propuštění slunečních paprsků. Za extrémně teplotně nadprůměrnou první polovinu meteorologického podzimu tak „může“ hned několik faktorů.

Video
Video se připravuje ...

Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma? Videohub

Fotogalerie
50 fotografií