Neděle 19. listopadu se zapíše do počasářské historie jako první den letošního podzimu, kdy se sněhová pokrývka na východě našeho území poprvé utvořila i v nížinách. Od západu se ale výrazně oteplovalo, takže v Čechách už během dopoledne pršelo i na vrcholcích hor.

Pocitové teploty budou po většinu týdne o poznání nižší, než ty na teploměru – také svatokateřinský týden bude větrný. A platí pranostika sv. Kateřina na ledě, Vánoce na blátě?

Příchod ochlazení, sledujte radar Blesku

V pondělí bude počasí u nás pod vlivem tlakové níže. Bude zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Na horách na severu i vydatné. Denní teploty 8 až 12 °C, pocitovou teplotu bude snižovat vítr.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, během odpoledne od severu další přibývání oblačnosti, na horách sněžení, večer od severu se bude hranice sněžení snižovat do cca 400 m nad mořem. Ranní teploty 7 až 3 °C.  Denní teploty 5 až 10 °C, večer od severu výrazné ochlazení.

Ve středu po ránu pozor na náledí, teploty budou nízko

Středa bude nejchladnějším dnem týdne – studené severní proudění ve vyšších polohách nepustí teploty nad bod mrazu. Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Po ránu se bude ojediněle tvořit náledí. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -2 až 3 °C. Už ve čtvrtek nás svým okrajem ovlivní teplá fronta, takže teploty půjdou opět nahoru.

Ve čtvrtek bude zpočátku dne polojasno, postupně přibýváni oblačnosti i srážek – ty mohou být ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty -1 až -6 °C. Denní teploty 2 až 7 °C. A opět větrno – nárazy větru až kolem 55 km/h. A další frontální systém přes naše území přejde hned v pátek. Bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, postupně od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty 5 až 0 °C.  Denní teploty 4 až 8 °C. A opět větrno – nárazy větru až kolem 55 km/h.  

Svatokateřinský víkend bohatý na srážky

V sobotu na sv. Kateřinu bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty 4 až -2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Neděle bude psát podobný scénář – bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty 4 až -2 °C.  Denní teploty 4 až 8 °C. Modely dávají další ochlazení na úplný závěr listopadu.  

Jak je to s tou sv. Kateřinou?

Platí pranostika Kateřina na ledě, Vánoce na blátě? Toto rčení pochází už z počátku 19. století. Také naši předci chtěli s předstihem vědět, jaké bude počasí na Štědrý den. Tzv. kateřinská chladna nastupují až se 70 % pravděpodobností v poslední listopadové dekádě a trvají až do mikulášského oteplení. Často přináší nefalšované zimní mrazivé počasí bohaté na sníh a nebezpečné meteorologické jevy, tj. mrznoucí srážky a náledí. Jedno z nejstarších svědectví o výrazném ochlazení najdeme v kronice z roku 1316 – tehdy zamrzla na konci listopadu i Vltava.  

Jak moc můžeme věřit rčení, že pokud je sv. Kateřina na ledě, bude Štědrý den na blátě? Pojďme si tuto pranostiku ověřit. Za posledních 10 let nenajdeme ani jednou na 25. listopadu, tedy na Kateřinu, teploty trvale pod bodem mrazu. V roce 2009 dokonce bylo jako na jaře, tj. 14,6 °C. Nutno ale dodat, že Štědrý den se v posledních letech bílý vyskytl jen v roce 2010 a jinak byly teploty na 24. prosince mnohdy vyšší než na sv. Kateřinu. V posledních letech bychom sv. Kateřinu na ledě našli naposledy v roce 1998, tehdy ale na Štědrý den také mrzlo. Až v roce 1995 bychom našli, že sv. Kateřina byla na ledě (v maximech -1 °C), a Štědrý den byl na blátě (11,5 °C).

Sečteno a podtrženo – tato pranostika neplatí.

Fotogalerie
28 fotografií