Pátek bude nejdeštivější den týdne – vlnící se studená fronta přinese zpočátku dne na celé území déšť, na vrcholky Šumavy i déšť se sněhem. Odpoledne bude od západu docházet k ustávání srážek – na východě území bude pršet až do večera a místy se srážkové úhrny zastaví až na 40 mm. Ranní teploty se budou pohybovat v Čechách mezi 10 až 6 °C, na Moravě a ve Slezsku bude 13 až 9 °C. Denní teploty budou v Čechách mezi 6 až 11 °C, na východě území naměříme až 15 °C. Bude větrno zpočátku dne na východě území - nárazy větru budou dosahovat rychlosti 60 až 110 km/h. Vítr bude během dopoledne slábnout.

Z víkendu bude méně oblačnosti v sobotu

Víkendové venkovní aktivity naplánujte na sobotu, v neděli už bude místy pršet. Sobotní ráno bude nejchladnější z celého týdne – kvůli malé oblačnosti budou teploty klesat k 5 až 1 °C. Jinak bude polojasno nebo skoro jasno. Později odpoledne a večer bude od západu docházet k přibývání oblačnosti a místy musíme počítat s deštěm. Denní teploty budou stoupat k 9 až 13 °C. Na východě území budou nárazy větru přechodně dosahovat rychlosti až 55 km/h.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, na východě i trvalejším. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. Na východě území budou nárazy větru dosahovat rychlosti až 45 km/h.

Martinský týden přinese počasí na draka

Další listopadový týden přinese proměnlivé počasí, zpočátku se budou srážky vyskytovat zejména na horách, postupně je očekáváme na většině území a na vrcholcích hor budou přechodně i smíšené nebo sněhové. V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. Opět větrno – nárazy větru kolem 45 km/h. V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C.  Denní teploty 9 až 13 °C. Ve středu bude oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C.  Denní teploty 10 až 15 °C.

Do hlavní role se opět dostává El Niño

Nejnovější analýzy oceánských anomálií za září potvrdily sílící jev El Niño. Předpovědní průměr dává teplotu v Tichém oceánu do poloviny zimy s anomálií kolem +1,5 stupně, což je považováno za středně silnou až silnou událost El Niño, u které se očekává, že bude mít značný vliv na globální počasí. Zatímco v některých částech světa je jeho vliv průkazný, Česko je od Tichého oceánu přece jen daleko. Nicméně jev El Niño s dalšími procesy v tropických oblastech může podpořit stratosférické oteplování a tím vliv polárního víru na naše zimní počasí. Během rekordního El Niña v letech 1997/98 měly velké části Evropy velmi mírnou zimu. Důvodem byla neobvyklá anomálie v tryskovém proudu, stejně na tom byly zimy 2006/07 a 2015/16. I přes to jsou souvislosti mezi El Niño a průběhem zimy ve střední Evropě náhodné.

Fotogalerie
31 fotografií