Počátek týdne bude bohatý na sluneční paprsky – denní délka slunečního svitu se na většině území zastaví přes 6 hodin. Odpolední teploty se zastaví až na 12 °C, ale teplotní rekordy padat nebudou – v roce 2014 bylo i přes 13 °C. Denní teploty vysoko 8 až 12 °C, na severu chladněji.

Na východě a severovýchodě Čech a na Moravě zejména na Olomoucku se dnes po ránu mohou objevit mrznoucí mlhy. „Pozor po ránu na námrazu na silnicích. Na řadě silničních stanic se vyskytují příhodné podmínky pro vznik námrazy, zejména na mostech a estakádách,“ uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X.

Silnice v Jihomoravském kraji jsou místy namrzlé, problémy jsou například kolem Velešovic na Vyškovsku nebo Deblína na Brněnsku. Silničáři na webu jihomoravské správy silnic doporučují zvýšenou opatrnost na většině území kraje. Na vině je mrznoucí mlha a místy i mrholení, teploty se pohybují těsně pod bodem mrazu.

Lokální problémy má kvůli počasí městská hromadná doprava v Brně. Zpoždění brzy ráno nabírala trolejbusová linka 27 z Líšně do Židenic, a to kvůli námraze na troleji. Ze stejných důvodů měly potíže také trolejbusy na lince 33 ve Slatině.

V úterý bude jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy. Večer od severozápadu přibývání oblačnosti. Ranní teploty 5 až 1 °C, ojediněle -2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C, na severu chladněji. 

Od středy bude počasí v rytmu rokenrolu

Ve středu přijde zlom. Oblačnosti a srážek začne přibývat, na horách začne sněžit, rozfouká se a výrazně klesne tlak vzduchu. Ve středu bude oblačno až zataženo, během dne od severozápadu západu déšť, na vrcholcích hor, postupně od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 4 až -1 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Foukat bude západní vítr s nárazy o rychlosti 55 až 65 km/h. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Větrno – nárazy západního větru 55 až 70 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Také v pátek bude zataženo, místy déšť, na horách sněžení, přechodně sněžení od vyšších poloh. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Větrno - nárazy západního větru 55 až 70 km/h.

Vánoční víkendové počasí zůstává vzrušující

Během vánočního víkendu bude velká oblačnost, občas déšť, od vyšších, přechodně středních poloh sněžení. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi 1 až 7 °C, v ranních minimech se pohybovat kolem 0 °C.

Počasí bude zátěžové pro naši fyzickou a psychickou pohodu

Ještě v pondělí si budeme užívat vysoký tlak vzduchu, který se bude pohybovat mezi 1035 až 1030 hPa, vysoký atmosférický tlak má na nás pozitivní účinek. Zvyšuje se naše pracovní výkonnost i koncentrace. Tlak výrazně začne klesat během noci na úterý – to může přinést problémy pro meteosenzitivní jedince – malátnost, bolest hlavy a ospalost. A tlak vzduchu bude následně „lítat“ až do konce týdne.

Budeme slavit Silvestr v tričku jako vloni?

Ten, kdo si pamatuje na loňského Silvestra, ví, že na jeho oslavu stačilo tričko – byl nejteplejší v historii měření -  31.12. odpolední teploty stoupaly až k 17,5 °C (Praha-Karlov) a během noci na 1. ledna bylo v Javorníku dokonce 19,6 °C. Letos to zatím na tak extrémní teploty nevypadá, ale celodenní mrazy také konec roku zřejmě nepřinese. Nejvyšší odpolední teploty se budou stále pohybovat nejčastěji mezi 2 až 6 °C, ale v horských oblastech počasí na lyžování bude – teploty v 1000 m budou většinou pod bodem mrazu a bude sněžit.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
51 fotografií