Poslední pracovní den tohoto týdne přinese nejvyšší teploty, ale oblačnosti už bude více. Počasí u nás bude pod výběžkem vyššího tlaku vzduchu. Po ránu pozor na ojedinělé mrznoucí mlhy. V pátek bude oblačno až zataženo, na severu na horách ojediněle sněhové přeháňky. Naopak na jihu území může být během dne přechodně až polojasno. Denní teploty -3 až 2 °C. Teplota v 1000 m na horách -3 °C, mírně chladněji v Jeseníkách a v Beskydech.

Víkendové počasí bude lákat na hory

Nejnižší víkendové ranní teploty nebudou zpravidla klesat pod -8 °C. Oblačnosti a srážek bude více v neděli. Na horách očekáváme slabé sněžení, podmínky pro lyžování tam budou výborné. V sobotu bude oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Na severu až zataženo a sněžení místy. Ranní teploty -3 až -8 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, na horách slabé sněžení, jinde ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -2 až 3 °C.

Aktuální vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

V pondělí bude oblačno, na horách sněžení, jinde ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -1 až 3 °C. V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -1 až -7 °C. Denní teploty -2 až 3 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, postupně i déšť se sněhem nebo mrznoucí srážky. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. V následujících dnech očekáváme další nárůst teplot vzduchu.

Ideální odjet na hory

Díky mrazům byly na horách během týdne ideální podmínky pro umělé zasněžování. Většina vleků je v provozu a víkend nabídne jedny z nejlepších podmínek pro lyžování od začátku letošní sezóny. Šířka ledu ještě bezpečná není - tloušťka ledu musí dosáhnout alespoň 10 cm, na bruslení 15 cm. Na to abychom mohli na led vjet osobním autem, by měl mít alespoň 30 cm. Na řekách a jiných tekoucích vodách se v ČR bruslit nedoporučuje vůbec.

V 19. století byly u nás zimy chladnější a rybníky i toky zamrzaly pravidelně. Jarní obleva a povodně začínaly vždy odchodem ledů zvaným dřenice. Zamrzala tehdy běžně Vltava v Praze, kde se často vytvářela ledová vrstva o mocnosti až 1 metru. Led byl těžen ledaři a používán ve sklepích hostinců před vynálezem ledniček pro chlazení piva v létě. Pro ochranu před dřenicemi jsou od té doby před pilíři Karlova mostu dřevěné ledolamy. Nyní jsou na Vltavě vodní nádrže, které vodu ohřívají. Voda je z nádrží vypouštěna ze spodnějších, hlubších vrstev, kde si voda udržuje teplotu nejméně 4 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023 Blesk - Martina Pospíšilová

Fotogalerie
107 fotografií