Zpočátku týdne k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu, přechodný nárůst teplot vzduchu přinese ve středu a čtvrtek teplá fronta, koncem týdne se ale opět ochladí.

A zatím to vypadá, že velká dynamika počasí nás bude provázet celou druhou polovinu ledna – srážek bude hodně, od vyšších poloh převážně sněhové, pocitovou teplotu bude snižovat vítr, ale v nižších polohách budou teploměry v maximech ukazovat teploty nad bodem mrazu.

Sledujte radar Blesku

Dnes a v úterý bude podle meteorologů proměnlivá oblačnost, provázená sněhovými přeháňkami, na horách i trvalým sněžením. Zejména na severu a severovýchodě Česka se místy budou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje. V Jizerských a Orlických horách, Jeseníkách a zejména v Krkonoších by mohlo za oba dny napadnout i přes 30 centimetrů nového sněhu, Postupně ubývání oblačnosti. V ranních minimech budou teploty klesat na -1 až -6 °C. Odpolední teploty -2 až 3 °C, pocitové teploty budou opět až o 5 °C nižší. Foukat bude čerstvý západní vítr o nárazech o rychlosti 55 km/h, na horách 70 km/h.

Ve středu a ve čtvrtek pozor na ledovku

Přechodný nárůst teplot vzduchu přinese středa a čtvrtek, zejména v jižní polovině území se bude tvořit ledovka při mrznoucích srážkách.

Ve středu bude polojasno, místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrznoucí mlhy. Během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti se sněžením, které bude přecházet v déšť nebo srážky mrznoucí, a to zejména v jižní polovině území. V ranních minimech budou teploty na -3 až -7 °C, při malé oblačnosti až -9 °C. Odpolední teploty -2 až 5 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy  déšť nebo srážky mrznoucí, na severu území zřejmě sněžení, vyskytnout se může také ledovka. Odpoledne ustávání srážek. V ranních minimech budou teploty na jihu území vysoko – až kolem 6 °C, na severu pod nulou – kolem  -2 °C. Denní teploty 2 až 8 °C, odpoledne se začne ochlazovat.  

Od pátku návrat zimního rytmu počasí

Od pátku se vrátíme k zimnímu počasí. V pátek bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky. Postupně ubývání oblačnosti. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. 

V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 °C, při malé oblačnosti -10 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 °C, při malé oblačnosti -10 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Kalamita v ČR: Zásah hasičů v Libereckém kraji po pádu stromu na střechu (23.12.2023) HZS Libereckého kraje

Fotogalerie
25 fotografií