„V noci na čtvrtek očekáváme vzestupy hladiny toků v povodí horní Otavy a Vltavy nad Lipnem. Vzestupy budou pokračovat i během čtvrtka a očekáváme překročení prvního stupně povodňové aktivity nebo i druhého stupně povodňové aktivity, a to zejména na Vydře, Křemelné a Otavě po Sušici,“ uvedl ČHMÚ na sociální síti X. Tato část výstrahy platí do pátečního poledne. Voda se podle ní může v nejvíce zasažené oblasti vylévat z břehů do okolní krajiny a na silnice, hrozí pády podmáčených stromů.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Hladiny horních úseků řek odvodňujících hory na východě Čech už podle meteorologů klesají nebo po dalších srážkách mírně kolísají. „V povodí horního Labe očekáváme dnes ještě možnost opětovného překročení prvního stupně povodňové aktivity,“ uvedli.

Nad úrovní povodňové bdělosti se dnes podle ČHMÚ bude také ještě většinou udržovat hladina středního Labe, večer a v noci na čtvrtek se ale už většinou vrátí do normálu. „Na dolním Labi se bude hladina, vzhledem k dotoku, stále převážně udržovat nad úrovní pro první stupeň povodňové aktivity,“ dodal. Při prvním povodňovém stupni, neboli bdělosti, se voda ještě nevylévá z břehů.

Výstraha před silným větrem platí do dnešních 18:00 pro většinu území ČR s výjimkou severních a jižních částí Čech a také jižní poloviny Moravy. Foukat může v nárazech rychlostí až 70 kilometrů za hodinu, na horách až 90 km/h. „Pravděpodobně nejsilnější nárazy větru se očekávají před nebo při přechodu studené fronty, která bude přes naše území postupovat zvolna k jihu. Později odpoledne a večer vítr zeslábne,“ uvedli meteorologové.

Video
Video se připravuje ...

Kalamita v ČR: Zásah hasičů v Libereckém kraji po pádu stromu na střechu (23.12.2023) HZS Libereckého kraje

Fotogalerie
29 fotografií