Na tocích v povodí Mže a na Berounce je už nyní první povodňový stupeň, který znamená bdělost. „Od pátečních večerních hodin předpokládáme dosažení i 2. stupně povodňové aktivity,“ uvedli čeští meteorologové.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Kromě řek, které pramení v Českém lese, se výstraha týká i toků, které odvodňují Šumavu a Krušné hory. Od pátku do neděle totiž bude v západních částech Česka vydatně pršet. Srážkové úhrny mohou dosáhnout 60 mm, lokálně až 80 mm. „Vzhledem k silnému nasycení půdy v těchto oblastech budou toky reagovat na vydatné srážky výraznými vzestupy hladin s dosažením stupňů povodňové aktivity,“ napsal ČHMÚ.

Dnes odpoledne se očekávaly bouřky na východě a severovýchodě území. Bouřky se prohnaly například Olomouckým krajem, zasahovat museli hasiči. „V souvislosti s bouřkami zasahujeme na několika místech v Olomouci. V ulici Táboritů a na Černé cestě odčerpáváme vodu ze sklepů. Na místě máme čerpací kontejner. Zasahujeme ve Chválkovicích, kam jsme vyjeli k požáru dílny po úderu blesku,“ napsali. 

Situace u sousedů

Německo o víkendu čekají vydatné lijáky s rizikem povodní, vážná až extrémní bude situace především na jihu země. Takovou výstrahu dnes vydala Německá meteorologická služba (DWD). Pro jih a východ Německa platí varování přes silnými bouřkami již od dnešního odpoledne. Meteorologové nevylučují ani sesuvy půdy.

Největším problémům budou podle DWD čelit Bádensko-Württemberko a Bavorsko včetně pohraničních oblastí s Českem. Výstraha platí i pro severovýchod a východ Německa, mimo jiné pro Sasko.

Sasko kvůli varovné předpovědi odřeklo nedělní den otevřených dveří zemské vlády, který se nově bude konat v srpnu. Saský ministr životního prostředí Wolfram Günther vyzval obyvatele, aby upozornění nebrali na lehkou váhu. „Prosím každého občana, berte hlášení DWD a varování zemských úřadů před povodněmi vážně,“ řekl Günther.

Fotogalerie
44 fotografií