Podle Českého hydrometeorologického ústavu se bouřky tvořily ve čtvrtek odpoledne, večer a v noci na pátek. Vznikaly nejprve v Čechách a na Vysočině a poměrně rychle postupovali k severovýchodu až východu. „Může se jednat o jednotlivé buňky nebo i pás bouřek. Ráno by pak bouřky měly doznívat na jihovýchodě,“ uvedli meteorologové.

V noci na pátek se objevila supercela, naštěstí slabší intenzity. Vznikla na Lounsku a prošla severně od Prahy s ojedinělými hlášeními spadlých stromů a lokálních problémů kvůli přívalovému lijáku a směřovala na Královéhradecko.

Supercela na Lounsku
Autor: Český hydrometeorologický ústav/Síť X

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V jihovýchodní polovině Česka se podle nich bouřky znovu vyskytnou v pátek odpoledne a večer. Ojediněle mohou být silné a doprovázené přívalovými srážkami, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Některé regiony se s deštivým počasím potýkaly už v uplynulých dnech. O víkendu patřil mezi nejpostiženější Plzeňský kraj, kde velké škody způsobily záplavy a bleskové povodně. V týdnu stouply hladiny řek v Moravskoslezském kraji. Třeba ve Vendryni velká voda strhla provizorní lávku přes Olši a vytopila domov pro seniory v Oldřichovicích.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Štěnovicích na Plzeňsku zachraňují osobu, kterou odřízly přívalové deště. (2. června 2024) HZS Plzeňského kraje

Fotogalerie
48 fotografií