Výstraha platí od dnešního večera do nedělních 03:00. Na jižní Moravě, ve Zlínském kraji a v částech Vysočiny a Olomouckého kraje je výstraha dokonce s vysokým stupněm nebezpečí. 

„Velmi silnou bouřku právě registrujeme na severu Jihomoravského kraje. Zaznamenali jsme na ní tzv. splitting (rozštěpení na 2 jádra) a vydali jsme na ní výstrahu před pozorovaným jevem. V bouřce se pravděpodobně objevují kroupy nad 2 cm a nárazy větru se mohou pohybovat k 90 km/h,“ uvedl kolem 21. hodiny ČHMÚ. 

Podle něj se tato bouřka pohybuje dál k východu a zasáhne i jih Olomouckého kraje. „Další bouřky se vyskytují na východě Čech a silnější byla zřejmě i buňka, která k nám doputovala z Bavorska, která se pohybovala přes Tachovsko směrem k severovýchodu,“ dodali meteorologové.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Přívalové deště mohou rozvodnit malé toky a suchá koryta, hrozí zatopení podchodů, podjezdů či sklepů, podemleté mohou být silnice. „Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v orograficky členitém terénu pravděpodobný vznik přívalové povodně,“ uvedli meteorologové. Vítr může vyvracet stromy a způsobit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě.

ČHMÚ doporučuje zajistit okna, dveře, skleníky či volně položené předměty. Při řízení vozidla v bouřce by lidé měli snížit rychlost a jet velmi opatrně. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Štěnovicích na Plzeňsku zachraňují osobu, kterou odřízly přívalové deště. (2. června 2024) HZS Plzeňského kraje

Fotogalerie
31 fotografií