„Bouřková aktivita během odpoledne zesílila a v Moravskoslezskem kraji se začaly lokalně tvořit silné, i velmi silne bouřky. Zejména Hlučínsko a Karvinsko zasahly bourky, které byly velmi silné s přívalovými srážkami s úhrny i přes 30 mm/30 min. V bouřkách se mohou také se vyskytnout nárazy větru do 75 km/h,“ napsal odpoledne ČHMÚ.

Aktuální výstraha na bouřky platí pro celý Moravskoslezský kraj a pro Jesenicko a Šumpersko v sousedním Olomouckém kraji, a to od poledne do 19:00. Téměř na celém území Moravy a Slezska dnes mohou teploty vystoupat ke 33 stupňům, v Čechách bude o něco chladněji, většinou mezi 25 a 29 stupni Celsia.

Česko má za sebou velmi teplou noc. Na zhruba osmině meteorologických stanic teplota neklesla pod 20 °C, což je hranice pro tzv. tropickou noc. Na síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vysoké teploty budou i přes den, zejména na Moravě a ve Slezsku. Přijdou ale také přeháňky.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Meteorologové již dříve upozorňovali, že tento týden bude velmi teplý. V pondělí se to potvrdilo, teploty se na mnoha místech dostaly přes 30 °C. „Dnes a zítra budou teploty v Čechách nižší, většinou budou mezi 25 a 29 stupni, na Moravě a ve Slezsku budou spíše kolem 30 stupňů,“ uvedl ČHMÚ.

Před vysokými teplotami varuje i výstraha, která dnes mezi 12:00 a 19:00 platí pro východní polovinu Moravy a Slezska.

Déšť od západu

Přes den bude polojasno až oblačno, místy zataženo s přeháňkami či bouřkami a to v Čechách i na Moravě a ve Slezsku. Srážky budou ubývat až později odpoledne a večer.

Ve středu se počasí zlepší, bude oblačno až polojasno. V jihovýchodní polovině území se budou vyskytovat přeháňky či budou bouřky. K večeru srážky ustanou. 

Jak bude?

Středa: Oblačno až polojasno, ojediněle, v jihovýchodní polovině území místy přeháňky nebo i bouřky. Noc 20 až 16 °C, na západě a severu Čech kolem 13 °C. Den 24 až 28 °C, na jihu Moravy kolem 30 °C.

Čtvrtek: Polojasno až jasno, na Šumavě při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě a severu Čech kolem 13 °C. Den 27 až 31 °C. 

Pátek: Polojasno až skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noc 19 až 15 °C. Den 28 až 32 °C. 

Sobota: Jasno až polojasno, zejména na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noc 19 až 15 °C. Den 29 až 33 °C. 

Neděle: Polojasno. Nejnižší noční teploty 20 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 33 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
46 fotografií