„Z Německa postupuje na jihozápad Čech velmi silná bouřka doprovázená kroupami kolem dvou centimetrů, krátkodobými intenzivními srážkami a nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu. Bouřka bude pravděpodobně nad naším územím slábnout,“ uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav.

Na síti X meteorologové uvedli, že i když bouřka spíše stagnuje, mohly by ji doprovázet kroupy kolem dvou centimetrů, případně vyšší nárazy větru.

Meteorologové lokálně čekají přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Varovali také, že vítr může vyvracet stromy, působit výpadky v energetice nebo problémy v dopravě.

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně,“ uvedl ČHMÚ.

Teploty v zemi v sobotu odpoledne vystoupaly na téměř 34 °C. Na překonání teplotních rekordů to však nestačilo. Ústav už dříve na dnešek vydal výstrahu před vedry, která platila pro většinu země do 20:00.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Nedělní ráno přinese vyšší oblačnost spojenou s přeháňkami, místy bouřkami, které mohou být ojediněle i silné. K večeru bude postupně srážek i oblačnosti ubývat, přičemž by se později mělo nebe vyjasnit.

Nejnižší noční teploty se očekávají v rozmezí 22 až 18 °C, na západě až 15 °C. Nejvyšší denní teploty budou 23 až 27 °C, na jihovýchodě až 30 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C, v Beskydech až 20 °C.

„Přes naše území přejde k východu zvlněná studená fronta. Ze západní Evropy se začne k východu přesouvat tlaková výše a po její zadní straně k nám bude opět zesilovat příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Postupně začne počasí u nás od západu ovlivňovat mělká brázda nižšího tlaku vzduchu. V závěru období se od jihozápadu rozšíří do střední Evropy oblast vyššího tlaku vzduchu,“ uvádí ČHMÚ.

Na pondělí hlásí meteorologové asno až polojasno, k ránu ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C.

Až k 33 °C budou teploty růst ve středu, ve čtvrtek se očekává návrat bouřek a na jihovýchodě republiky teploty až 35 °C.

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
30 fotografií