„Nejsilnější bouřky se nachází aktuálně na Olomoucku. Postupují pozvolna východním směrem. Pozor zejména na intenzivní srážky (zaznamenáváme úhrny i kolem 15 mm/10 min) a také nárazy větru,“ uvedl kolem 15. hodiny Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Upozorňujeme, že bouřky jsou a budou i tak lokální a nevyskytnou se v rámci území výstrahy všude,“ dodali meteorologové.

Podle hasičů Olomouckého kraje byly nejvíce zasaženými místy Olomoucko-Litovelsko, méně Prostějov a Jeseník. „Na některým místech hasiči nasadili pro zmírnění důsledku vydatného deště plovoucí čerpadla, na většině incidentů voda po chvíli přirozeně opadla. V bouřkách silný doprovázející silný vítr zapříčinil i pády stromů,“ uvedli olomoučtí hasiči s tím, že v terénu byly desítky profesionálních a dobrovolných hasičů. Ti zahájili i preventivní přípravu pytlů s pískem.

Následky bouřek na Olomoucku (2.8.2024)
Autor: HZS Olomouckého kraje

Varování meteorologů před bouřkami platí od dnešních 13:00 do 20:00. Zahrnuje celý Pardubický kraj, část Vysočiny a Královéhradeckého kraje a dále celé Slezsko a Moravu s výjimkou Znojemska. Bouřky měly postupovat východním směrem a večer podle meteorologů rychle zeslábnou.

Lijáky ve čvrtek

Nejsilnější bouřku ve čtvrtek zaznamenala stanice Kubova Huť. „Naměřila za celou bouřkovou epizodu 144 mm, v době nejvyšší intenzity to bylo 109 mm za hodinu,“ uvedli meteorologové. Druhý nejvyšší úhrn byl na Boubíně, a to 79 milimetrů. Kvůli přívalovému dešti museli ve Vimperku a okolních obcích zasahovat hasiči, v Kubově Huti například odstraňovali bahno z trati.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

O víkendu budou maxima vyšší, zhruba 28 stupňů. Zatímco v sobotu by ale měla být obloha polojasná a přeháňky jen ojedinělé, v neděli bude oblačno a přeháňky očekávají meteorologové na většině území. V pondělí se už bude vyjasňovat, od úterý pak mají být teploty opět tropické.

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků Videohub

Fotogalerie
52 fotografií