"Bouřky, které se dnes odpoledne přehnaly přes Olomoucký kraj zaměstnaly hasiče na více než 90 zásazích. Největší škody napáchaly v okresech Olomouc, Prostějov a Jeseník. Nejčastěji šlo o čerpání vody ze zatopených sklepů a garáží, úklid naplavenin a bahna. Napříč celým krajem jsme odstraňovali popadané stromy ze silnic ale také drátů vysokého napětí," uvedl mluvčí hasičů.

Řadu zásahů zaznamenali hasiči v obci Čelechovice, podle snímků hasičů tamními ulicemi tekla voda z polí společně s naplaveným bahnem. Obdobná situace byla také v obci Slatinky. Na Jesenicku zasáhly bouřky severní část okresu, oblast Javornicka.

Bouřky může doprovázet přívalový déšť s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů, případně i nárazy větru přes 65 kilometrů v hodině a kroupy.

Také v pátek se ojediněle objeví přeháňky, bude polojasno až oblačno s teplotami mezi 25 a 29 stupni Celsia, na jihu Moravy až 31 stupňů Celsia.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Sobota se ponese v duchu oblačna až polojasna, na severu a severovýchodě se mohou vyskytnout přeháňky, které odpoledne ustanou. Teploty mají být totožné jako v pátek. V neděli se začne oteplovat, v Česku bude mezi 27 a 32 stupni Celsia, na jihu Moravy až 34 stupňů Celsia. Obloha bude jasná až skoro jasná.

Vedro až 38 °C? Možná ano, možná ne...

V pondělí teploty ještě dále porostou, ČHMÚ očekává až 35 stupňů a při zvětšené oblačnosti bouřky. Už tato hodnota je velmi vysoká, avšak ani to není maximum. Další dny se může objevit až spalujících 38 stupňů Celsia.

ČHMÚ ale upozorňuje, že tyto supertropy nejsou jisté, ještě je příliš brzy to určit. „Jisté je v tuto chvíli víceméně jen to, že přelom a hlavně začátek příštího týdne opravdu bude velmi teplý. Od neděle k nám zesílí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu a relativně dost pravděpodobně už vypadá i to, že se bude jednat o delší vlnu veder, která bude trvat patrně více dní,“ vysvětlují meteorologové.

Podle nich bude zásadní, jak teplý a suchý vzduch se u nás objeví. „Není samozřejmě vyloučeno, že budou teploty příští týden stoupat velmi lokálně i nad 38 °C, ale tato pravděpodobnost je v tuto chvíli velmi malá. Tak jako tak, teploty kolem 35 °C nás čekají takřka s jistotou a na větší detaily si musíme počkat s dalšími výpočty modelů,“ říkají.

Video
Video se připravuje ...

Strom v Praze zranil mladého muže. (6. července 2024) Aktu.cz

Fotogalerie
51 fotografií