"Dnešní teploty v nižších polohách přesáhly na mnoha místech hodnotu 34 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Jihomoravském kraji, kde se teploty přehouply až přes 37 stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ.

Rekordy dnes padaly většinou na moravských a slezských stanicích. Například v Přerově dnes padl 72 let starý teplotní rekord, meteorologové k 16:30 naměřili na stanici se 142letou historií 35,4 stupně. Dosavadní rekord z roku 1952 byl o 1,3 stupně nižší.

Hranici tzv. supertropického dne, tedy 35 stupňů, naměřily některé stanice už v úterý. Nejvíc teploměr ukázal v Doksanech na Litoměřicku, a to 35,8 stupně Celsia.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Noc na čtvrtek bude velmi teplá, mnohde tropická, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia. Přes den bude o něco chladněji než dnes. „Zůstane však nepříjemně dusno, protože ve vzduchu bude více vlhkosti,“ dodali meteorologové. Na jihovýchodě republiky vydrží vedra zřejmě až do soboty.

Kvůli suchému a horkému počasí až do odvolání platí výstraha před požáry na jihu Moravy a pro dnešek i pro velkou část Čech. Vedra a riziko požárů v některých regionech zmírní bouřky.

Hrozí silné bouřky

Bouřky mají dorazit ve středu večer a v noci ze západu a ve čtvrtek se přesunou na Moravu a do Slezska. Mohou být ojediněle silné. Místy při bouřkách mohou padat kroupy a přívalové srážky okolo 40 mm.

„Později večer a v noci na čtvrtek se v západních Čechách začnou objevovat přeháňky a bouřky, mohou být i silné. Bouřky budou pokračovati během čtvrtka, kdy se přesunou také na Moravu a do Slezska. Odpoledne pak budou od západu ustávat.,“ varují meteorologové.

Vedro v Česku: Jezero Most (13.8.2024)
Autor: ČTK / Hájek Ondřej

Čtvrtek přinese oblačnost s přeháňkami a ojediněle silnými bouřkami. K večeru by postupně mělo oblačnosti i srážek ubývat. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat okolo 17 °C. Přes den rtuť teploměru vystoupá až k 35 °C. Mírný vítr bude v bouřkách přechodně zesilovat.

Bouřky území České republiky neopustí ani v pátek, kdy teploty zůstanou nejspíše identické s těmi čtvrtečními.

V sobotu dojde k mírnému teplotnímu poklesu na denní maximum okolo 30 °C. Ojediněle se budou opět vyskytovat silné bouřky. Nedělní teplotní maxima se budou pohybovat v rozmezí 24–28 °C, přičemž konec týdne bude doprovázen ojediněle vydatnějšími přeháňkami i bouřkami.

Bouřky udeřily v Německu

Bouřky již zasáhly i Německo, doprovázely je i lijáky a lokální záplavy. Bouře v některých oblastech Německa vyvracely stromy a zaplavily sklepy. Informovala o tom agentura DPA.

Ve Východním Frísku ve spolkové zemi Dolní Sasko museli záchranáři evakuovat domov důchodců. Kvůli vydatným srážkám v této oblasti hasiči vyjížděli ke stovkám zásahů. Kromě Dolního Saska extrémní počasí výrazně zasáhlo také Severní Porýní-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko a Bavorsko, kde vlak Eurocity narazil do spadlého stromu. Šlo o Expres EC 117 rakouských drah ÖBB.

Sasko zasáhly bouřky (srpen 2024)
Autor: ČTK / Lars Penning

Ve Východním Frísku na severu Německo bylo zasaženo zejména město Aurich, řekl DPA mluvčí střediska integrovaného záchranného systému ve Wittmundu. Komě evakuovaného domova důchodců hasiči zasahovali i v místní nemocnici, kde se pokusili odčerpat sklep, aby zabránili evakuaci i tohoto zařízení. „V současné době přivážejí pytle s pískem,“ dodal mluvčí.

V obci Linkenheim-Hochstetten v Bádensku-Württembersku podle policejního mluvčího udeřil blesk do podkroví obytného domu, který následně začal hořet. Hasiči sice požár uhasili, ale někteří obyvatelé nocují v kostele, protože dům je bez plynu a elektřiny.

Video
Video se připravuje ...

Expert o cestovním pojištění: Češi ho podceňují. A na co si dát při úrazu v zahraničí pozor? Bára Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
44 fotografií