V sobotu bude polojasno až oblačno, na severu a severovýchodě se ojediněle objeví slabý déšť nebo přeháňky. Odpoledne bude ubývat oblačnosti, večer až do vyjasnění. Teploty se udrží s výjimkou jižní Moravy pod hranicí tropického dne.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 25 a 29 °C, na jihu Moravy dosáhnou až k 31 °C. V 1000 m na horách bude kolem 20 °C. Mírný západní až severozápadní vítr bude foukat rychlostí 2 až 6 m/s, k večeru bude slábnout.

„V důsledku přílivu teplého vzduchu od jihu budou v neděli odpoledne teploty na jihu Moravy mírně překračovat 31 stupňů Celsia. Na ostatním území se budou maxima pohybovat většinou do 30 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ. V příštím týdnu meteorologové očekávají vysoké teploty nejen na jižní Moravě. Zatím ale podle nich nepanuje shoda na délce trvání veder, ani jak vysoko teploty vyšplhají a kde všude hranici 31 stupňů překročí. „Proto budeme výstrahu vydávat až v dalších dnech,“ dodali.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Neděli bude provázet jasná obloha beze srážek. Na většině území bude maximálně 27 až 31 stupňů Celsia, na jihu Moravy až 33 stupňů. Nejnižší noční teploty klesnou na 17 až 13 °C. Slabý severozápadní vítr bude vát rychlostí 1 až 4 m/s. Později se bude měnit na severovýchodní.

Na začátek příštího týdne meteorologové očekávají takzvané supertropické teploty, tedy 35 stupňů a víc. V úterý může teploměr výjimečně ukázat až 38 stupňů Celsia. V dalších dnech se už ochladí, déle vydrží vedra na Moravě. Dorazit mohou také bouřky, místy i velmi silné.

Tropické teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Ve vedrech by měli lidé dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami. Vhodné je v horku omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Děti nebo i zvířata nesmějí zůstávat na přímém slunci, zvláště ne v zaparkovaných automobilech.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
23 fotografií