• V noci na dnešek bouřka napáchla škody v Pardubickém kraji. Voda zaplavovala domy i silnice. 
  • Kolem 100 milimetrů pak spadlo v okolí města Zbiroh na Rokycansku. Přívalový déšť spolu s vodou z polí tam zaplavil ulice. Hasiči evakuovali obsluhu benzinové čerpací stanice, zaplavené jsou desítky sklepů, uvedl starosta Zbirohu Josef Štícha (nez.).
  • Na západě Čech se už první bouřky začaly tvořit kolem poledne, velmi silná bouřka zasáhla například okolí města Toužim na Karlovarsku.
  • Bouřka s intenzivním deštěm dorazila také do Prahy, říčka Botič v Nuslích vystoupala kolem 17:00 na druhý povodňový stupeň.
  • Kvůli silnému dešti bylo také na nezbytnou dobu přerušeno odbavení na letišti v pražské Ruzyni.
  • Přívalový déšť také zkomplikoval dopravu na dálnici D5. 
  • Středočeští hasiči  zasahovali po bouřkách u 212 událostí, většinou čerpali vodu nebo odstraňovali popadané stromy. Nejvíce zásahů měli v okresech Praha-východ, Praha-západ a na Kladensku.
  • Silná bouřka po prvních několika minutách ukončila koncert tenoristy Pavla Černocha na nádvoří brněnského hradu Špilberk, který byl úvodním koncertem 25. ročníku Festivalu Špilberk

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Škody za miliony korun způsobila ve Stachách a Prachaticku nedělní bouře. Kvůli ní se během chvíle prudce zvýšila hladina potoka, který obcí protéká. Voda poničila mimo jiné silnice, chodníky nebo kanalizaci, zaplavila i sklepy některých domů. ČTK to řekl starosta Stach Petr Lampa.

Když vezmeme škody na obecním a soukromém majetku, tak se částka bude pohybovat určitě v řádech milionů korun,“ uvedl. Šumavská obec, kde žije přibližně 1200 obyvatel, přitom hospodaří s rozpočtem, kdy se příjmy a výdaje pohybují kolem 40 milionů korun.

Ve Stachách v neděli odpoledne podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v úhrnu spadlo patrně přes 80 milimetrů vody. „Jsou poškozené břehy vodního toku, kanalizace někde, samozřejmě zatopené objekty a tak dále. Musíme vše postupně opravit,“ uvedl. Přestože měli lidé v řadě domů zatopené sklepy, nikdo se nemusel kvůli následkům bouřky evakuovat. „Ráno jsme vstali a dali jsme se opět do práce a odstraňujeme to, co voda způsobila,“ řekl starosta.

Přes 100 výjezdů v Královéhradeckém kraji

Bouře se silným deštěm v noci na dnešek v Hradci Králové a na dalších místech v hradeckém okrese vytopila desítky domů. Hasiči měli v Královéhradeckém kraji v souvislosti s bouřkami od nedělních 20:00 do dnešního rána více než 100 výjezdů. Z toho bylo přes 70 výjezdů k čerpání vody v okrese Hradec Králové. Hasiči to dnes uvedli na síti X.

Nejvíce zásahů hasiči absolvovali v Hradci Králové a okolí, většinou se jednalo o čerpání vody ze zatopených prostor,“ uvedli hasiči. Pytle s pískem na ochranu před valící se vodou hasiči rozváželi ve Stěžerách, v Roudničce a také v hradecké čtvrti Plotiště nad Labem, kde se opět rozvodnil potok Melounka. Potok se rozvodnil po velkých deštích již v první polovině července.

Hasiči čerpali vodu také na mnoha místech v Hradci Králové. Zasahovali například v obchodním centru v Brněnské ulici nebo v hotelu na třídě SNP.

U obce Hřibsko na západním okraji Hradce Králové hasiči zasahovali u dvou aut, které na silnici zaplavila voda. „Jedné řidičce jsme pomáhali z auta ven, protože voda rychle stoupala. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedli hasiči.

Na ostatních místech Královéhradeckého kraje hasiči vyjížděli k čerpání vody v Budčevsi a v Libáni na Jičínsku a ve Dvoře Králové nad Labem a v Dubenci na Trutnovsku. Na Náchodsku hasiči čerpali vodu v Jasenné, Novém Městě nad Metují a v Rychnovku.

V Hradci Králové podle dat Povodí Labe od nedělního odpoledne do dnešních 03:00 napršelo přes 84 litrů vody na metr čtvereční. Největší srážky byly v posledních dvou hodinách před nedělní půlnocí, kdy napršelo kolem 60 litrů vody na metr čtvereční.

Nejsilnější srážky v Královéhradeckém kraji stanice Povodí Labe zaznamenaly na nádrži Rozkoš na Náchodsku, kde v noci na dnešek spadlo 106 litrů vody na metr čtvereční.

Na Svitavsku spadl strom na autobus

V noci na pondělí bouřka napáchla škody v Pardubickém kraji. Voda zaplavovala domy i silnice. Hasiči likvidovali následky zejména na Svitavsku a Pardubicku až do rána, uvedl mluvčí krajských hasičů Milan Polák. Dnes ráno u Moravské Třebové na Svitavsku havaroval autobus, do cesty mu spadl strom.

„Padající strom zasáhl autobus do předního skla. Řidič utrpěl zranění a byl odvezen zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. Hasiči strom odřezali a doprava je nyní vedena kyvadlově jedním pruhem,“ uvedl mluvčí.

Kvůli bouřce zasahovali hasiči zhruba u 15 událostí. Na Pardubicku v Opatovicích nad Labem čerpaly jednotky vodu na několika místech. To samé bylo potřeba v Lázních Bohdaneč, kde voda zatopila výtahovou šachtu.

Bouřlivá neděle

Velmi intenzivní bouřka se vyskytla na Šumavě v okolí obce Stachy na Prachaticku, napršelo tam patrně přes 80 milimetrů, v místě jsou velké škody, informoval ČHMÚ.

„Zatím nejvíce srážek z opakovaných bouřek spadlo na Rokycansku v Plzeňském kraji, kde spadlo za více než tři hodiny až kolem 100 milimetrů. Bouřky mají intenzitu spíše, co se týká srážek, kroupy jsme zatím úplně nezaznamenali,“ řekl Radiožurnálu meteorolog Štefan Handžák.

Zbiroh se změnil v řeku

Kolem 100 milimetrů pak spadlo v okolí města Zbiroh na Rokycansku. „Ve 13:00 jsme ještě na radaru nic neviděli a ve 13:50, kdy přišla výstraha před přívalovým deštěm, se spustil takový liják, že bylo úplně bílo. Vyskákaly kanály a voda se proudem valila po ulicích. Pole jsou holá, je po sklizni, obec se proměnila v řeku,“ popsal situaci starosta Zbirohu Josef Štícha. Zaplaveny jsou podle něj desítky sklepů.

„Evakuovali jsme paní z čerpací stanice a odstranili jsme jeden zaplavený osobní automobil, nyní budou hasiči na místě pomáhat s čerpáním sklepů a odstraňováním následků bleskové povodně,“ řekl Vladislav Bareš, velící důstojník hasičů na Rokycansku.

Problémy na železnici i letišti

V Jihočeském kraji se čerpání vody týkalo 16 výjezdů, byly i v Lažišti, Výškovicích, Prachaticích, Strakonicích a Řepicích. Na dalších místech hasiči odstraňovali spadlé stromy. „V obci Vícemily jsme monitorovali hráz rybníka a ve Strakonicích vytahovali z vody pod mostem uvízlé auto,“ uvedli hasiči.

Spadlé stromy byly v Lenoře, Zdíkovci, Lštění, Kratušíně, Předslavicích a Sedlici,“ uvádějí na sociální síti X jihočeští hasiči.

Provoz vlaků na úseku trati mezi Českými Budějovicemi a rakouským Lincem byl přerušený před 16:30, podle Správy železnic kvůli stromu, který spadl do prostoru dráhy. Omezení podle předpokladu potrvá do 18:30.

Problémy kvůli silnému dešti hlásí i pražské letiště v Ruzyni. Na letišti bylo na nezbytnou dobu přerušeno odbavení, podle mluvčí lze čekat zpoždění. V Ruzyni podle meteorologů spadlo za hodinu kolem 60 milimetrů srážek.

Auta uvízlá v laguně

Hasiči v Praze pomáhají s odčerpáváním vody ze sklepů a komunikací, v Jeremiášově ulici vyprošťovali také auto uvízlé v laguně. ČTK to sdělil mluvčí hasičů Vojtěch Sosna. Výstraha před možným výskytem velmi silných bouřek platí pro Prahu do pondělních 03:00. 

Pražští hasiči na sociální síti X informovali, že zasahovali u 90 událostí související s deštěm. „Na doporučení CHMUCHMI monitoruje Botič, na kterém byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity,“ dodávají. 

Středočeští hasiči dnes od 15:30 do 19:00 zasahovali po bouřkách u 246 událostí, většinou čerpali vodu nebo odstraňovali popadané stromy. Nejvíce zásahů měli v okresech Praha-východ, Praha-západ a na Kladensku. ČTK to řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová. Události začaly večer ubývat, přesto ještě v půl deváté řešili hasiči skoro 50 situací. 

„Drtivá většina událostí se týkala čerpání vody, bylo jich 159,“ řekla mluvčí. Na Praze-východ vyjížděli hasiči k 69 událostem, podobně na Praze-západ. Přívalové deště podle mluvčí například ucpávaly propustky. „V Hostivici byla v 16:15 hlášená nestabilní zeď ze stavby, která se částečně zřítila do potoka a ucpala ho, na místě jsme zajistili bagr, aby voda mohla odtékat,“ doplnila mluvčí. Podle středočeských hasičů hlásí nejvíce problémů Kladensko. 

Bouřky a silné deště ve Středočeském kraji (18.8.2024)
Autor: Sociální síť X - HZS Středočeského kraje

Ukončený koncert na Špilberku

Silná bouřka v neěli večer po prvních několika minutách ukončila koncert tenoristy Pavla Černocha na nádvoří brněnského hradu Špilberk, který byl úvodním koncertem 25. ročníku Festivalu Špilberk. Diváci i účinkující se nejprve ukryli uvnitř hradu v naději, že bude koncert pokračovat, ale vedení pořádající Filharmonie Brno v 21:00 rozhodlo o jeho ukončení. Po bouřce provázené silným větrem následoval silný déšť.

Koncert, který měl být zároveň oslavou letošních 50. narozenin Pavla Černocha, byl zcela vyprodaný, k 800 místům k sezení bylo možné koupit dalších 200 vstupenek k stání. „Pokud by pouze pršelo, je možné s koncertem pokračovat, v takovém případě pouze žádáme diváky, aby si oblékli pláštěnky, které jsou v areálu k dispozici a na rozdíl od deštníků nepřekážejí ve výhledu. V případě silné bouřky je ale nutné koncert ukončit,“ uvedla ještě před koncertem mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Postup bouřek Českem

„Kolem poledne se už začaly na západě Čech tvořit první bouřky, na Toužimsku je objevuje i velmi silná bouřka, a spolu se studenou frontou budou postupovat k východu,“ podotkli neteorologové.

„Tvoří se už od poledne a jsou a budou doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami,“ varovali.

Na západě Čech se už první bouřky začaly tvořit kolem poledne, velmi silná bouřka zasáhla například okolí města Toužim na Karlovarsku.

Aktuálně se vyskytuje také na Kladensku a na západě Prahy. Později velmi silné bouřky dorazí podle meteorologů i na Českomoravskou vrchovinu a do severovýchodních Čech, večer pak na Moravu a do Slezska, kde by ale měly slábnout. 

Polámané stromy a zatopené sklepy i garáže

Hasiči již v sobotu odpoledne a večer po bouřkách ve Zlínském kraji čerpali vodu po přívalových deštích. Odklízeli také popadané stromy.

Hned polovina zásahů hasičů se týkala právě čerpání vody ze zaplavených sklepů, případně garáží. „Celkem osm událostí bylo spojeno s popadanými stromy. Ve dvou případech to byly ucpané propusti,“ uvedli hasiči. Ve čtyřech případech vyjížděli hasiči k uvolněným střechám, zeměstnaly je i podemletý břeh potoka nebo bahno na silnici. Nejvíce výjezdů, a to 19, evidovali hasiči v kraji na Kroměřížsku. 

Hasiči vyjeli k téměř 900 zásahům

Hasiči zasahovali při víkendových bouřkách u 878 událostí, nejvíce, téměř 300 jich bylo ve Středočeském kraji. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených prostor nebo komunikací a odstraňovali popadané větve a stromy ze silnic. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí hasičů Lucie Pipiš. Prudké bouře s přívalovým deštěm zasáhly Česko zejména v neděli a v noci na dnešek.

Nejvíce událostí jsme zaznamenali ve Středočeském kraji, kde hasiče zaměstnalo celkem 289 událostí. Napilno měli k dnešní půlnoci také hasiči hl. m. Prahy, kteří řešili 142 událostí spojených s počasím. K dnešnímu ránu pak následky bouřek zaměstnaly také hasiče v Královéhradeckém kraji, kde řešili přes sto událostí,“ uvedla mluvčí.

Po bouřkách hasiči v Moravskoslezském kraji také v noci na neděli likvidovali popadané a polámané stromy a větve či čerpali vodu z garáží nebo sklepů. Od sobotních 16:00 do nedělních 06:00 zasahovali u 141 událostí. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Bouřky v kraji nejvíce zasáhly Opavsko, kde kvůli nim měli hasiči 64 výjezdů, což představovalo více než 45 procent všech událostí souvisejících s počasím. Hasiči ale museli zasahovat ve všech okresech kraje. Na Karvinsku měli 25 zásahů, na Frýdecko-Místecku 22, na Novojičínsku 18, na Ostravsku osm a na Bruntálsku čtyři zásahy.

Jak bude další dny?

Vysoké teploty ale s bouřkou neustoupí, očekává se 27 až 31 °C, v místech s déletrvající velkou oblačností kolem 25 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C. 

V neděli očekávají meteorologové oblačno až zataženo, od západu až polojasno. Ve východní polovině území hrozí opět místy silné bouřky.

Od západu dojde na přibývání oblačnosti a přeháňky nebo četnější déšť a opět ojediněle i vydatnější bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 20 až 16 °C, nejvyšší denní teploty od 21 °C na západě po 32 °C na jihovýchodě.

Déšť, přeháňky a místy i bouřky se očekávají i v pondělí. Vypadá to, že ale klesne teplota a dočkáme se v maximech na jihovýchodě až 26 °C. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě a severozápadě až 13 °C, nejvyšší denní teploty se očekávají ve většině republiky mezi 18 až 23 °C.. 

Nad 30 °C by neměla teplota vyšplhat ani v úterý, kdy se očekává maximálně 29 °C na jihovýchodě republiky, jinak teploty mezi 23 a 27 °C. Má být polojasno až oblačno, přeháňky pak především na jihu.

Ve středu by mělo být oblačno až polojasno, ojediněle opět bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na jihovýchodě až 30 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
62 fotografií