Dvě jihomoravské stanice z těch, které měří alespoň 30 let, dnes zaznamenaly teplotní rekordy. První rekord byl pokořen ve Strážnici na Hodonínsku, kde v 16:00 meteorologové naměřili 34,9 stupně Celsia, což je o 0,3 stupně víc než dosavadní rekord z roku 2007. Do 17:00 teplota vystoupala na 35,3 stupně. Pro ČTK to uvedla Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Aktuální situaci sledujte na radaru Blesku 

Druhý rekord padl v Troubsku na Brněnsku, kde teplota v 16:00 dosáhla rovných 34 stupňů Celsia a do 17:00 stoupla na 34,1 stupně Celsia. I tam pocházel rekord z roku 2007 a byl 33,8 stupně Celsia. Přes 30 stupňů mají teploty na jihu Moravy podle aktuální předpovědi stoupat také o víkendu, podle meteorologů budou místy přeháňky a bouřky.

Přehled dnešních rekordů

  • Na 21 stanicích, které měří alespoň 30 let, dnes denní teploty vyrovnaly, či překonaly dosavadní rekordy.
  • Ve Strážnici na Hodonínsku dnes k 17. hodině vystoupala teplota na 35,3 stupně, což je o 0,7 stupně více než dosavadní rekord z roku 2007. V Troubsku meteorologové naměřili 34,1 stupně, čímž bylo překonáno o 0,3 stupně nižší maximum taktéž z roku 2007.
  • V Přerově a Opavě teploty vyrovnaly dosavadní rekordy. V Přerově dnes bylo 34,2 stupně stejně jako v roce 2007 a v Opavě teploměr ukázal 34,1 stupně stejně jako v roce 1974.
  • V Dukovanech dnešní teplota 33,8 stupně o 0,9 přesáhla rekord z roku 2007.
  • Ačkoliv nejtepleji bylo dnes hlavně na Moravě a ve Slezsku, rekordy padly i na několika českých stanicích. Například ve středočeských Průhonicích teplota dosáhla 33,1 stupně, což je o 1,7 stupně více než loňské maximum.
  • Ve Vlašimi na Benešovsku bylo 32,7 stupně, o 2,2 stupně více než v roce 1947.

Jak bude další dny?

O víkendu však počasí na našem území začne ovlivňovat zvlněná studená fronta od západu. „Za ní se k nám na začátku příštího týdne od jihozápadu rozšíří další výběžek vyššího tlaku vzduchu, který postupně zeslábne,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha před vysokými teplotami platí do dnešních 20:00.  Vzhledem k déletrvajícímu suchému a velmi teplému počasí hrozí zejména v oblasti jižní Moravy a okolí nebezpečí vzniku a šíření požárů. Odvolání nebezpečí požárů očekává ČHMÚ o víkendu.

V sobotu meteorologové očekávají oblačno až zataženo. Nejprve v Čechách, postupně i jinde občas zaprší. Místy se vyskytnou bouřky, které mohou být i silné. Objevit se v nich podle meteorologů mohou přívalové srážky kolem 40 milimetrů, v opakovaných bouřkách i více, a kroupy do dvou centimetrů. „Bouřková činnost bude v Čechách slábnout později odpoledne, na Moravě a ve Slezsku mohou být bouřky silné až do pozdního večera, případně i v noci na neděli,“ uvedl ČHMÚ.

Noční teploty se budou stále držet kolem 20 stupňů. Nejvyšší denní teploty budou mezi 23 a 28 stupni, na jihovýchodě a východě země může teploměr ukázat ještě kolem 31 stupňů.

V neděli bude opět oblačno až zataženo s přeháňkami nebo deštěm. Oproti sobotě bude o pár stupňů méně. Noční teploty klesnou na 18 až 14 stupňů, denní vystoupají na 19 až 24 stupňů. Na východě a jihovýchodě země bude tepleji.

Podobné počasí bude pokračovat v pondělí, oblačnosti bude postupně ubývat. Od úterý se denní teploty vrátí na hodnoty kolem 25 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí hasičů o potížích při bouřkách na festivalech: V čem udělali organizátoři chybu? Bára Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
65 fotografií