„Teploty se dnes ráno pohybují na východě a jihovýchodě území mezi 8 až 5 °C, na ostatním území je ale chladněji, většinou mezi +4 až -1 °C,“ uvedl ČHMÚ ve svém ranním hlášení. Chladněji podle něj bylo na severu Čech a v nižších a středních polohách, zmiňuje například Liberec, Jablonné v Podještědí, Broumov nebo Varnsdorf. „Pod -5 °C klesla teplota na Březníku, Horské Kvildě, Rolavě nebo Rokytské slati,“ uvádí ČHMÚ.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Teploty přes den se dnes budou pohybovat mezi 10 a 14 stupni Celsia, při slunci se vyšplhají až na 16 stupňů Celsia. Bude oblačno až polojasno. Odpoledne od západu začne přibývat oblačnost a večer se na západě a severozápadě vyskytne místy déšť.

Udeří silný vítr

V neděli se počasí výrazně promění. Většinu Česka zasáhne v noci a také skoro po celou neděli silný vítr. Dosáhne místy rychlosti až 65 kilometrů za hodinu, na horách v neděli i 90 kilometrů za hodinu. Hrozí například pády větví ze stromů nebo menší škody na budovách.

Výstraha před větrem se týká celé země s výjimkou Zlínského kraje a východní části Jihomoravského kraje. Už dnes zřejmě zasáhne sever Česka. „V sobotu (dnes) večer bude zesilovat jihovýchodní, postupně až jihozápadní vítr, který bude v noci na neděli ve výběžcích na severu - Frýdlantsko, Jesenicko a Krnovsko - dosahovat rychlosti kolem 18 metrů za sekundu (65 kilometrů za hodinu),“ sdělili meteorologové.

V neděli bude vítr postupně zesilovat i v dalších regionech. Nejprve se během nedělního rána objeví v Čechách, a následně i na Moravě a Slezsku.

„Nárazy větru při zemi mohou být také podpořeny slabým instabilním zvrstvením v nižších vrstvách atmosféry (instabilní zvrstvení v atmosféře je nutné pro vznik konvekce - přeháněk nebo i bouřek),“ uvádí dále ČHMÚ s tím, že největší nárazy větru budou v Karlovarském a Ústeckém kraji. Zde se dokonce mohou objevit blesky. 

Na severu Čech se pak v neděli objeví přeháňky, které budou i sněhové.

Video
Video se připravuje ...

Opava pod vodou: Takhle ji zasáhly povodně 2024 (15. 9. 2024). HZS ČR

Fotogalerie
25 fotografií