S opatrností jsou v pondělí ráno sjízdné vozovky v České republice. V Ústeckém kraji, zejména v Krušných horách leží nová vrstva sněhu. Ujetý sníh leží na řadě vedlejších silnic také v Královéhradeckém kraji, kde ráno teploty klesly k -15 stupňům Celsia. Na horských silnicích leží vrstva nového sněhu.

Na Vysočině byly ráno hlavní tahy převážně holé, suché a vymrzlé. Na vedlejších silnicích leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Sněhové přeháňky komplikovaly dopravu zejména na Žďársku. Kvůli počasí zůstává už čtvrtý den pro kamiony uzavřena silnice třetí třídy z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Silnice stále klouže, sjízdná je s opatrností pro osobní auta.

V pondělí bude většinou oblačno, místy se slabým sněžením. K večeru začne oblačnost ubývat a srážky budou ustávat. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k -6 až -2 °C, v 1000 m na horách kolem -9 °C. Foukat bude slabý severní nebo proměnlivý vítr do 4 m/s.

Na úterý hlásí meteorologové polojasno až oblačno s ojedinělým sněžením a mrznoucí mlhou. Nejnižší noční teploty klesnou na -7 až -11 °C, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce spadnou až k -16 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na -7 až -3 °C. Foukat bude slabý jihovýchodní až jižní vítr 1 až 4 m/s.

Většinou oblačno, místy se sněhovými přeháňkami nás čeká také ve středu. Nejnižší noční teploty zůstanou v rozmezí 7 až 11 °C pod nulou, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -16 °C. Denní teploty vystoupají na -6 až -2 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti 2 až 5 m/s.

„Ve studeném vzduchu bude v pondělí a v úterý postupovat přes střední Evropu k východu tlaková výše. V druhé polovině týdne bude ve studeném vzduchu postupovat přes střední Evropu další tlaková výše,“ uvádí meteorologové v týdenní předpovědi.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle se sněžením a mrznoucími mlhami. Noční teploty klesnou k -6 až -10 °C, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce až k -16 °C. Nejvyšší denní teploty zůstanou na -6 až -2 stupních. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Páteční den bude s jasnou až polojasnou oblohou. Ojediněle se mohou vyskytnout mlhy nebo nízká oblačnost se slabým sněžením. Teplota v noci klesne na -8 až -12 °C, při sněhové pokrývce kolem -17 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Až víkend by měl přinést změnu počasí. „Pravděpodobně už o víkendu začnou postupovat na naše území okludující frontální systémy z Atlantiku.“ V sobotu bude zpočátku polojasno, od západu přibývání oblačnosti a postupně sněžení, které bude od západu přecházet do smíšených nebo mrznoucích srážek. Mrazy se budou zmírňovat. Nejvyšší denní teploty vystoupají na -5 až 0 °C, postupně až ke třem stupňům nad nulou.

Fotogalerie
4 fotografie