„Od severozápadu přejde přes naše území studená fronta, která ukončí inverzní ráz počasí. Za ní k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu. Ve středu bude postupovat přes střední Evropu k jihovýchodu frontální systém. V jeho týlu k nám pronikne arktický vzduch od severu,“ informují meteorologové na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Kde právě teď sněží? Sledujte radar ZDE

Pondělí bude zatažené s nízkou oblačností. „Od severozápadu občasné sněžení, na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku až odpoledne a večer. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, v západní polovině Čech a ve Slezsku kolem -4 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C,“ předpovídají meteorologové.

V úterý bude oblačnost už proměnlivá a místy zasněží. Řidiče ale může potrápit náledí. Teploty zůstanou mezi -2 až +2 °C. Na horách bude foukat – v nárazech bude mít vítr rychlost kolem 90 km/h a začnou se tvořit sněhové jazyky a závěje.

Ve středu přijde arktický vzduch ze severu

Na většině území začne ve středu sněžit, v nížinách se sníh může mísit s deštěm. Na horách zaduje vítr ještě víc než v úterý a dosáhne síly až 110 km/h – tedy vichřice.

Ve čtvrtek začne oblačnost mizet a s jasnou oblohou přijde mráz. „Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, místy tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, během dne od severu ochlazování,“ tvrdí meteorologové.

V pátek v noci teploty spadnou až k -15 °C, nejvyšší teploty přes den budou mezi -7 až -3 °C. Podobné počasí pak bude i o víkendu.

Fotogalerie
50 fotografií