„Teplotní rekordy padly přibližně na 55 procentech stanic měřících alespoň 30 let,“ napsali meteorologové. Současnému období by podle nich z hlediska dlouhodobého normálu odpovídaly maximální teploty mezi deseti a 14 stupni Celsia, dnes to ale bylo 19 až 23 stupňů. V tomto týdnu teploty překonávaly dosavadní maxima také v úterý, ve středu a v pátek.

Pro stanici Plzeň-Mikulka není dostatečné dlouhá řada měření pro srovnání, protože nefunguje potřebných 30 let. Z dlouhodobě měřících stanic nejvíc bylo ve Staňkově na Domažlicku, kde sobotních 23,2 stupně Celsia o rovné dva stupně převýšilo dosavadní rekord z roku 1990.

Stejnou teplotu jako ve Staňkově ukázal teploměr ve Slezské Ostravě, o desetinu stupně méně bylo v Poděbradech a Plzni-Bolevci. Dalších pět stanic dnes naměřilo rovných 23 stupňů Celsia, jsou to Neumětely na Berounsku, Vaňov v Ústí nad Labem, Dyjákovice na Znojemsku, Ostrava-Poruba a Karviná.

Na Moravě a ve Slezsku mají teploty podle předpovědi vystoupat vysoko nad 20 stupňů Celsia také v neděli, jinde v Česku meteorologové očekávají maxima od 17 do 21 stupňů. Od pondělí se má počasí ochladit.

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Padne teplotní rekord! Ve stínu bude až 23 stupňů. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
17 fotografií