Například v Šindelové na Sokolovsku bylo v noci okolo minus osmi stupňů a u země byl mráz ještě větší. V Krásném Údolí v okrese Karlovy Vary sice teplota ve dvou metrech nad zemí klesla jen na dva stupně pod nulu, u země ale bylo i pod minus deset stupňů.

Podle pozorovatele ČHMÚ Rudolfa Kovaříka z Šindelové tak nízké teploty jeho stanice nezaznamenala od roku 1976. „To, že na zmrzlé klesne teplota pod nulu, se stává, ale aby klesla pod pět stupňů, je výjimečné, natož na minus 8,2 jako v noci,“ řekl. Tzv. zmrzlí muži připadají na 12. až 14. května.

Pro květiny nebo ovocné stromy to podle něj může být pohroma. „Když sadařům nad ránem klesne teplota před východem Slunce pod nulu, počítají každou minutu, ale v úterý byl mráz už od večera až do dnešních 4:00 ráno. To jsou hodiny, a to je pro květy špatné,“ uvedl Kovařík.

Jak ze svých dlouholetých zkušeností odhaduje, nemusí jít o poslední mrazivé noci. Pod nulu by mohly teploty klesnout i na začátku června, a to by pro zahrádkáře bylo znovu špatné.

Mrzlo i na dalších místech

V Moravskoslezském kraji v noci na dnešek mrzlo a na některých místech bylo nejchladněji od doby, kdy tam meteorologové měří teplotu. V Rýmařově a Světlé Hoře na Bruntálsku klesla teplota na -4,8 stupně Celsia. V Rýmařově tím překonala dosavadní minimum pro tento den -3,8 stupně z roku 1953 a ve Světlé Hoře -2,4 stupně z roku 1987. ČTK to řekl Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pod nulou bylo podle něj skoro všude v kraji. V nížinách bylo většinou kolem minus jednoho stupně a v horních údolích kolem minus tří, čtyř.

VIDEO: Počasí se mění každých pár dnů. Jak ovlivňuje naše zdraví?

Video
Video se připravuje ...

Počasí se mění každé 4 dny: Jak a čím ovlivňuje naše zdraví? Dagmar Honsová, Jan Jedlička

Fotogalerie
6 fotografií