Mráz byl zejména v mrazových kotlinách, není to běžný terén. Velmi nízké teploty panovaly ale i jinde,“ řekl mluvčí. Na dalších pěti stanicích byly teploty do jednoho stupně Celsia, na velkých množstvích stanic bylo do pěti stupňů, dodal.

VIDEO: Meteoroložka Dagmar Honsová předpovídá na víkend, že léto si dá pauzu

Meteoroložka Dagmar Honsová na víkend předpovídá, že léto si dá pauzu.
Autor: Blesk - Lukáš Červený

V Jizerských horách měli nejméně stupňů v osadě Jizerka, kde teplota klesla pod minus jeden stupeň Celsia. ČHMÚ na své stanici na Jizerce v noci zaznamenal minus 1,4 stupně. Minimum na soukromé stanici Jizerka-rašeliniště, která je asi o kilometr dále, bylo ještě o dvě desetiny nižší – minus 1,6 stupně Celsia.

To, že i v létě na Jizerce v noci mrzne, je podle Pavla Jůzy z ústecké pobočky ČHMÚ běžné. „Výjimkou je spíše letní měsíc, kdy na Jizerce nemrzne. Není to každý den, ale i v červenci mrzne jeden, dva či tři dny v měsíci,“ uvedl meteorolog.

VIDEO: Víte, jak si poradit se zmrzlým autem? Podívejte se, jak na to

Video
Video se připravuje ...

Jak si poradit se zamrzlým autem? auto.cz

Studený víkend

Teplotní rekordy přepisovalo deset stanic měřících alespoň 30 let. Mezi nimi například i Harrachov či Pec pod Sněžkou v Krkonoších, které překonaly minima z roku 1968. V Harrachově bylo tehdy 3,5 stupně Celsia, v Peci 4,3 stupně Celsia. Nová minima jsou 3,3 stupně, respektive 3,5 stupně Celsia. Nejchladnější noc měli také třeba v Jevíčku, v Broumově, Liberci, Jeseníku nebo v Kroměříži.

Příliv studeného vzduchu se projeví i ve zbytku týdne, kdy se budou maximální denní teploty pohybovat jen kolem 20 stupňů Celsia, nejchladnější by podle meteorologů měla být sobota. „Také noci budou chladné, a to hlavně noc na neděli, kdy by minima mohla klesat na podobné úrovně jako dnes ráno,“ uvedl Martin Štros ze serveru Meteocentrum.cz.

Připomíná, že červencový vpád chladného počasí není ničím neobvyklým. „V posledních deseti letech se stalo každý rok, že maxima v nějakém červencovém dni zůstala pod 20 stupni Celsia,“ podotkl. Posledním rokem, který toto překvapení nepřichystal, byl až rok 2006, tehdy měl nejchladnější den měsíce hodnotu 24 stupně Celsia, uzavřel.

Fotogalerie
8 fotografií