Jaro jako čas vášně? Ale kdeže...

Američtí vědci doložili, že stará představa o jaru jako období lásky neplatí. Je totiž nejméně plodným obdobím. Vylučování mužského hormonu testosteronu je časně zjara nejnižší, přes léto se zvolna zvyšuje a nejvyšších hodnot dosahuje na podzim. „Obvykle i ti největší puritáni v létě pookřejí, někteří jsou fascinováni krásami poloobnaženého lidského těla a sex v letních měsících (kdekoli a kdykoli) je pro ně výzvou. Jiní se však nechtějí dotýkat jiného (upoceného) těla, velké horko je pro ně důvodem, proč se sexu vzdávají,“ říká urolog Libor Zámečník z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Sex a počasí: Ženy to rády v létě, mužům haraší s příchodem zimy.
Autor: reprofoto

Podle něj ale muži preferují sex raději v zimě, kdy naopak vizuálních stimulů není tolik a musejí zapojit svou fantazii. U žen fungují hormony jinak – ženě stačí cítit mužský pot a může být v létě paradoxně sexuálně aktivnější než muž.

Vliv teplot na spermie a početí

Paradoxně v létě nebývá počato nejvíce dětí. Snad za to může velké horko a nepříznivý vliv slunění na množství a pohyb spermií (neprospívá jim), ale také to, že se do ejakulátu dostávají spermie, které se začnou vyvíjet už na jaře a jejich potenciál k početí bývá menší.

Sex a počasí: Ženy to rády v létě, mužům haraší s příchodem zimy.
Autor: reprofoto

Měsíc a Slunce: Hlídka našich vášní?

Daleko větší vliv než Slunce má na náš sexuální život Měsíc. Pokud je noc v úplňku, v mnohých se probouzí sexuální touha. Opačný vliv mají zejména výrazné změny tlaku vzduchu – hlavně silný pokles – kvůli němu dámy rozbolí hlava a pány zuby. „Obecně vzato ale Slunce pomáhá v těle produkovat serotonin (přenašeč nervových vzruchů), který se podílí na ovlivnění nálady, v létě jeho dostatečná hladina umožňuje zažívat tu pravou rozkoš ze sexu. Naopak se Sluncem se může snižovat hladina opačně působícího, sex tlumícího hormonu melatoninu. Jsme tedy méně ospalí, více aktivní (i v sexu),“ dodává Zámečník.

Rizika letního milování

Ve vodě. Může být nepříjemné a bolestivé, častěji způsobuje záněty močopohlavního ústrojí u žen, je rizikem pro ne zcela dobře fungující ochranu proti otěhotnění v podobě kondomu… Na pláži. Vede obvykle k nepříjemným pocitům z přebytku písku tam, kde rozhodně nemá co dělat… V lese či na louce. Může být zdrojem kousnutí či bodnutí hmyzem, klíšťata se objevují na intimních místech a v neposlední řadě si některé ženy stěžují, že mají špinavé oblečení… Libor Zámečník, zástupce přednosty pro lékařskou péči, Urologická klinika VFN a 1. LF UK

Sex a počasí: Ženy to rády v létě, mužům haraší s příchodem zimy.
Autor: reprofoto

Jak to příští týden vidí meteorologové:

Víkend přinese výrazné ochlazení, za teplou frontou k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu. To, co dnes byla na Moravě a ve Slezsku ranní minima, tzn. kolem 23 °C, budou v sobotu a v neděli po celé republice nejvyšší odpolední teploty. V pondělí ale budeme moci jít opět do plavek. Nejvyšší odpolední teploty se vyšplhají na 28 stupňů a od úterý se oteplí ještě víc, bude až 30 stupňů.

Sex a počasí: Ženy to rády v létě, mužům haraší s příchodem zimy.
Autor: reprofoto

Fotogalerie
6 fotografií