Vyjma západu Čech budou dnes bouřky po celém Česku. Podle meteorologů bouřky doprovodí nárazy větru ojediněle přes 90 kilometrů za hodinu, přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů a kroupy. Nelze vyloučit, že některé menší toky krátkodobě překročí první stupeň povodňové aktivity.

Podívejte se na radar, zda se k vám blíží další bouřky

Zásahů hasičů v noci na dnešek a v pátek během dopoledne byly stovky. „Od 22:00 hodiny do 07:00 hodiny ranní vyjeli hasiči v souvislosti s bouřkami k 710 událostem. Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích, na drátech elektrického vedení, na autech a cyklostezkách,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

Nejvíce událostí bylo podle ní v krajích Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém a na Vysočině. Zastaven byl provoz vlaků na hlavní trati z České Třebové na Moravu. Zpoždění nabíraly i desítky vlaků směrem na Prahu.

Spadly dráty vysokého napětí

Také hasiči v Pardubickém kraji museli v noci a ráno vyjíždět na desítky míst, aby likvidovali následky bouřek. Opět šlo o spadlé stromy, postižena byla zvláště východní část regionu, Orlickoústecko a Svitavsko.

V Moravanech na Pardubicku museli hasiči zabezpečit místo, kde spadly dráty vysokého napětí. Ve Svitavách Lačnově spadl strom na osobní vůz, událost se obešla bez zranění. Na předměstí Moravské Třebové bouřka strhla plechové konstrukce na komunikaci.

Na železničním koridoru z České Třebové směrem na Moravu bylo po noční bouřce porušeno trakční vedení a zabezpečovací zařízení ve stanici Třebovice v Čechách. Vlaky nejezdily více než dvě hodiny. Strom spadlý na trať také přerušil železniční dopravu na trati Ústí nad Orlicí - Štíty v úseku Červená Voda - Mlýnický Dvůr.

Moravskoslezský kraj: Nebezpečné stromy

Bouřky opět zaměstnaly hasiče v Moravskoslezském kraji. V noci na pátek zaznamenali 131 výjezdů. Nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a větve. Podobná situace nastala i v noci na čtvrtek. To evidovali 150 výjezdů.

Největší problémy zaznamenali v noci na dnešek hasiči na Opavsku, kde vyjížděli dvaasedmdesátkrát. Na Bruntálsku a Novojičínsku mají na kontě okolo dvaceti zásahů. V Ostravě, na Karvinsku a Frýdecko-Místecku pak v rozsahu od tří po sedm výjezdů.

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek ve Studiu Blesk popsali, jak poznat bouřku a jaké jsou její typické znaky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

„Opět šlo v drtivé většině především o odstraňování nebezpečných stromů z nejrůznějších míst, kde se pohybují lidé. Tyto události si nevyžádaly žádné zranění osob ani větší škodu. Zásahy hasičů budou pokračovat během dnešního rána a zřejmě i dopoledne,“ řekl Kůdela.

V Olomouckém kraji vyjeli hasiči devadesátkrát

Také v Olomouckém kraji byly dnes v noci a časně ráno další silné bouřky, kvůli kterým hasiči zasahovali u 90 událostí. Naštěstí vítr lámal pouze stromy, které nikoho nezranily, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Už ve čtvrtek Olomoucký kraj zasáhly dvě vlny bouřek a hasiči evidovali bezmála dvě stovky výjezdů.

Bouřky krátce po půlnoci udeřily na Olomoucku a Šumpersku. Hasiči tam vyjížděli k popadaným stromům a větvím na komunikacích, drátech elektrického vedení, autech a cyklostezkách. „Na několika místech popadaly stromy i na železniční tratě,“ upozornila Hacsiková.

Kvůli překážce na trati byl dnes časně ráno podle internetových stránek Českých drah zastaven provoz například na železniční trati z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem, kde cestující vozí náhradní autobusy.

V noci zasahovali hasiči pouze u jedné poškozené střešní krytiny. „V Šumperku silný vítr poškodil plechovou střechu. Hasiči spadlé kusy plechu posbírali a střechu zajistili,“ uvedla Hacsiková, podle které v terénu stále zasahují desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

V Jihomoravském kraji 330 výjezdů

Hasiči v Jihomoravském kraji registrují od čtvrtečních 17:00 hodin do dnešního rána kolem 330 výjezdů kvůli bouřce. Je to extrémní počet, v největším shonu dispečeři vysílali jednotku každých deset vteřin, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj většinu událostí tvořily popadané stromy, někde byly i poškozené střechy. Nikdo ale nebyl zraněn.

Hasiči vyjížděli kvůli počasí ve všech okresech Jihomoravského kraje. Číslo není konečné, protože k dalším událostem míříme i teď ráno,“ uvedl Mikoška.

Strom spadl i na auto

Na Vysočině zasahovali hasiči kvůli bouřkám na více než 70 místech, nejvíc výjezdů měli na Třebíčsku a na Žďársku. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které spadly na silnice.

Nejvíc problémů bouřka způsobila v prvních třech hodinách po půlnoci. S příchodem ranních hodin se situace na Vysočině začala uklidňovat a v průběhu rána řešili hasiči jen ojedinělé případy,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Ve Slavěticích čistili vozovku od nánosu bahna a čerpali vodu ze sklepa rodinného domu. V Kralicích nad Oslavou spadl strom na osobní auto. Před půlnocí likvidovaly dvě jednotky hasičů požár stromu v Ratibořicích.

Poškozené střechy rodinných domů

Hasiči ve Zlínském kraji zaznamenali kvůli večerním a nočním bouřkám doprovázeným silným větrem zhruba 80 výjezdů. 

Vůbec nejzávažnější situace panovala v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku. „Vlivem silného větru zde došlo k poškození asi 15 střech rodinných domů, potrhání drátů elektrického napětí a pádu velkého počtu stromů. V jednom případě bylo nutné ve spolupráci se starostou obce zajistit také náhradní ubytování starší osobě,“ sdělil řekl mluvčí tamních hasičů Pavel Řezníček.

Výstraha před vysokými teplotami

Na Moravě a ve Slezsku přesto vydrží vedra z posledních dnů, odpoledne tam maximální teploty překročí 31 stupňů Celsia. „Zvlněná studená fronta bude jen zvolna postupovat přes naše území k východu až k severovýchodu. Před ní proudí na Moravu a do Slezska velmi teplý vzduch od jihovýchodu,“ uvedl Český hyrometeorologický úřad.

Výstraha před vysokými teplotami platí od dnešního poledne do 19:00 pro polohy do 600 metrů nad mořem pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Fotogalerie
26 fotografií