Do pražských ulic vyjelo kvůli úklidu sněhu ráno 70 sypačů. Vozovky jsou mokré, ale sjízdné. Řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Silničáři vyjeli o víkendu poprvé už v noci z pátku na sobotu. Zimní údržba stojí Prahu každoročně zhruba 600 milionů korun. Jak drahá bude tuto zimu, bude záviset na počasí.

Výjezd techniky byl vyhlášen v neděli ve 4:12. Zhruba v 9:30 byli silničáři stále v ulicích. Podle mluvčí vyjelo kromě zmíněných 70 sypačů nasazených na ty nejdůležitější komunikace také 51 strojů na úklid v rámci takzvaného II. a III. pořadí, kdy jsou uklízeny méně vytížené silnice. „Na nemotoristických komunikacích jsou nasazeni pracovníci ručního úklidu,“ uvedla mluvčí.

Na jihu Čech jsou silnice sjízdné s opatrností 

Jihočeské silnice jsou kvůli sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Šumavě a v okolí Lipna nad Vltavou připadlo v noci na neděli i pět centimetrů sněhu, na Českobudějovicku bylo srážek méně. Na solených hlavních komunikacích může být někde rozbředlý sníh. Na vedlejších silnicích jsou zmrazky posypané štěrkem. Se sněhovými přeháňkami musí řidiči na jihu Čech počítat i během dne.

Na Vysočině jsou silnice průjezdné

Na Vysočině v noci na dnešek místy drobně sněžilo. Sypače k ránu jezdily hlavně na Třebíčsku a na Žďársku. Dálnice D1 a solené hlavní tahy jsou v kraji holé a vlhké. Na vedlejších komunikacích je vrstva ujetého nebo zledovatělého sněhu, sjízdné jsou s opatrností.

Na východě Čech na mnoha místech sněží

Na území Pardubického kraje sněží, výjimkou je Pardubicko. V sousedním hradeckém kraji jsou sněhové přeháňky na Hradecku. Na silnicích leží rozbředlý sníh, ve výše položených oblastech je zledovatělá vrstva sněhu, vyplývá to z údajů krajských cestářů.

Zledovatělá vrstva sněhu je na inertně udržovaných silnicích druhé a třetí třídy v regionu Lanškrouna, Žamberka, Moravské Třebové. Rozbředlý sníh je v regionech Hlinska, Želených hor a Třemošnice. Na místech hlavních silnic Jičínska, které se neošetřují chemicky, zůstává zmrzlý sníh s posypem. Ve vyšších polohách Orlických hor je rovněž na silnicích ujetá vrstva sněhu krytá inertní směsí.

Dálnice na Brno je kluzká

Ve Zlínském kraji sněží. Na hlavních tazích leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči musí být obezřetní i na dálnici D1 z Kroměříže do Brna, vozovka podle silničářů klouže. Místy v kraji hrozí náledí.

Na silnicích nižších tříd na Vsetínsku leží místy uježděná vrstva sněhu krytá inertním posypem, někde se vytvořily ledové koleje.

Video
Video se připravuje ...

Jízda autem se stala v úterý kvůli sněhové nadílce na řadě jihomoravských silnic adrenalinovou záležitostí. Zdeněk Matyáš

V Olomouckém kraji je rozbředlý sníh

V Olomouckém kraji místy sněží, na dálnicích a hlavních tazích někde leží zbytky rozbředlého sněhu a vozovka může být kluzká. Na severu kraje leží ve vyšších polohách uježděná vrstva sněhu krytá posypem.

Středočeské silnice jsou sjízdné s opatrností

Středočeské silnice jsou v neděli kvůli sněhu sjízdné s opatrností. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Řidiči by měli jet obezřetně mimo jiné na Příbramsku a Benešovsku. Počítat by také měli se zhoršenou viditelností.
Na silnicích nižších tříd leží zbytky rozbředlého sněhu, na zvýšenou opatrnost by měli dbát řidiči také v okresech Mladá Boleslav, Mělník, Rakovník, Praha-západ a Praha-východ. V úsecích, kde se používá posyp z inertního materiálu, je na vozovce ujetá vrstva sněhu.

Na severu Čech sněží

V Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes silnice s opatrností sjízdné. Pozor si řidiči musí dát na námrazu nebo na náledí. V horských úsecích leží na cestách vrstva ujetého sněhu. Počítat musí motoristé přes den se sněžením.
Silnice a dálnice v nižších polohách jsou většinou mokré. Sypače vyjely na Jablonecko, kde komunikace pokrývá zledovatělá vrstva sněhu, sníh je také na silnicích na Českolipsku, v Jizerských a Krušných horách.

Před námrazou varují silničáři v Albrechticích, náledí hrozí v nižších polohách Ústeckého kraje. Občasné sněžení se vyskytuje na různých místech obou regionů. Policie zatím řešila nehodu u obce Málkov na Chomutovsku, u obce Chuderov na Ústecku a u Klášterce nad Ohří na Chomutovsku, všechny tři se obešly bez zranění.

Video
Video se připravuje ...

Arktické mrazy v USA: První oběti a zavřené školy reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C

Na jižní Moravě čekejte na silnicích problémy

Na jižní Moravě je dnes kvůli novému sněhu jen obtížně sjízdná silnice I/54 u Strážovic a silnice II/419 u Karlína na Hodonínsku. V Bílých Karpatech silničáři varují, že napadlo přes noc deset centimetrů nového sněhu. Zavřená pro auta nad 12 tun zůstává také silnice druhé třídy na Vyškovsku mezi Drnovicemi a Podomím. Ostatní silnice jsou sjízdné, avšak na těch, kde se nesolí, zůstává stále vrstva ujetého a někdy zledovatělého sněhu krytá inertním posypem.

V Moravskoslezském kraji pozor na sníh

Některé silnice v Moravskoslezském kraji jsou dnes sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Po nočním sněžení na těchto komunikacích leží zbytky rozbředlého sněhu. Horská silnice v Beskydech, která spojuje Ostravici a Bílou, je pro kamiony uzavřena.

Nejhorší je opět situace v horských oblastech Beskyd a Jeseníků. „V Jeseníkách leží na silnicích druhých a třetích tříd po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Viditelnost zhoršuje sněžení,“ uvedli silničáři. V Beskydech je situace podobá. I tam se řidiči musí mít na pozoru. Stejně tak i na Opavsku a v části Ostravy. Na Karvinsku je situace o něco lepší.

Silnice 1/56 je v Beskydech pro kamiony uzavřena. Takové opatření policie využívá často. Na této beskydské komunikaci silničáři nesmějí s ohledem na ochranu vody v přehradě Šance používat na údržbu sůl. Vozovku sypou jen drtí. Hlavně po vydatném sněžení se pak stává hůře průjezdnou. Problémy v úseku mívaly v minulosti kamiony, které silnici často zcela zahltily. Proto policie z preventivních důvodů začala vjezd kamionů v zimním období regulovat.

Příští týden budou teploty nad nulou

V pondělí nás čeká občasné sněžení na většině území, v nižších polohách se objeví déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. 

V úterý bude pršet nebo padat déšť se sněhem, sněžit bude hlavně na horách. Oteplí se na 1 až 5 °C. 

Ve středu bude mrholit a teploty budou stejné jako v úterý.

Fotogalerie
48 fotografií