Teplé jižní proudění pocítíme už v pátek. Do hor se opět vrátí déšť. Bude zataženo až oblačno, na severu území ojediněle déšť nebo přeháňky. Naopak na jihu území během odpoledne bude oblačnosti ubývat až na polojasno. Denní teploty vystoupí vysoko – na 9 až 13 °C. Teploty v 1000 m na horách se budou pohybovat kolem 6 °C. Foukat bude pouze mírný jihozápadní až jižní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Víkend ve znamení teplého jižního proudění

Nejvyšší teploty z celého týdne naměříme v sobotu – to budou na jižní Moravě v maximech atakovat 16 °C. Ale výrazně nadprůměrné teploty očekáváme na celém území. V sobotu bude zataženo až oblačno, přechodně až polojasno. Ranní teploty 7 až 2 °C. Denní teploty 10 až 14 °C, ojediněle na jihovýchodě území až 16 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, odpoledne a večer na většině území déšť, na vrcholcích hor postupně i sněhové. Ranní teploty 9 až 4 °C. Denní teploty 7 až 12 °C.

Počasí bude dost aprílové

Ve Valentýnském týdnu bude počasí hodně proměnlivé – prostředek týdne přinese přechodné ochlazení a sněžení už od středních nadmořských výšek. V pondělí bude zataženo až oblačno, občas déšť, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. V úterý bude zataženo až oblačno, občas déšť, na horách, postupně od vyšších poloh, sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Ve středu bude oblačno, občas přeháňky, od středních poloh i sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Od čtvrtka bude docházet k ubývání oblačnosti i srážek.

Jak jsou na tom Alpy se sněhem?

Také v Alpách se potýkají od začátku letošní zimy s četnými oblevami, a tak je v současné době pod sněhem 40 % Alp. Sníh chybí zejména v údolích a dolících jižních svahů italských, švýcarských, ale i rakouských Alp. A výrazné zlepšení podmínek se zatím v nejbližších 14 dnech nechystá.

Video
Video se připravuje ...

Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023 Blesk - Martina Pospíšilová

Fotogalerie
70 fotografií