Ochlazovat nás nebude ani vítr, ten bude foukat mírný východní o rychlosti kolem 18 km/h. Obloha bude jasná nebo polojasná, během dne se mohou na horách tvořit lokální bouřky nebo přeháňky z důvodu nerovnoměrného zahřívání povrchu.

Během neděle nejsou vyloučené ani teplotní rekordy, ten z pražského Klementina je hodně starý – z roku 1868, tehdy tam naměřili 31 °C. Tropické teploty, které odpovídají vrcholu léta, budou zatěžovat starší generace, těhotné ženy, malé děti, kardiaky a astmatiky. Přizpůsobte svoje aktivity zvýšené zátěži počasím – přes poledne se zdržujte v chládku a snižte fyzicky náročné aktivity.

I pro ostatní ale platí, že bychom měli zvýšit přísun nealkoholických, neslazených nápojů a nevystavovat se přímému slunečnímu záření. Vypijte až kolem tří litrů tekutin. Volte i lehčí stravu, která vás ochladí a je bohatá na vodu – například melouny, ředkvičky, rajčata, okurky nebo cukety. 

Sportujte brzy ráno nebo pozdě večer

Sportujte hned po ránu nebo později večer, kdy teploty budou přece jenom nižší. Pokud se chystáte k vodě, počítejte s tím, že se její teplota v přírodních nádržích pohybuje nejčastěji mezi 16 až 20 °C. Kvalita vody je dobrá.

Fotogalerie
12 fotografií