Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, postupně místy až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Na severovýchodě území bude během odpoledne oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Srážkové úhrny se zastaví i přes 10 mm. Nejvyšší odpolední teploty se zpravidla zastaví na letních hodnotách, tj. 24 až 28 °C, chladněji bude na severovýchodě území – tam musíme počítat s teplotami do 23 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Hromy a blesky nad Českem

Bouřky se v České republice objevovaly už v uplynulých dnech, především ty, které vznikly z tepla. Lovci blesků si přišli na své například v okolí Krušných hor. V okolí Března na Chomutovsku bylo zaznamenáno hodně CG blesků neboli blesků mrak - země. Složené fotografie zkomponované ze zhruba 10 snímků jsou neuvěřitelnou podívanou.

Příchod bouřek sledujte na radaru

Pokles tlaku vzduchu v úterních odpoledních hodinách pocítí zejména meteosenzitivní jedinci a také ti, kteří mají nízký krevní tlak. Může se u nich projevit únava, snížená pozornost nebo závratě. Letní teploty mohou zatížit kardiaky, starší generace a těhotné ženy. A velkou oblačnost a srážky ponesou na severovýchodě hůře psychicky labilní jedinci. Naše kondice tak bude na celém území, i přes to, že očekáváme dost rozdílné počasí, střední. Pracovní výkonnost bude na středních hodnotách – lépe nám od ruky půjde fyzická práce než ta duševní.

Po deštích porostou houby

Venkovní aktivity – ať už práci na zahradě, nebo sport naplánujte hned na ráno a dopoledne, to ještě nebudou teploty tak vysoko ani nezmoknete. Pokud máte čas, vydejte se do lesa na houby – po srážkách z minulého týdne budou růst. Jen pozor na zvýšenou aktivitu hmyzu a klíšťat. Na místě je repelent.

Outfit volte letní – z přírodního materiálu, na severovýchodě území mějte po ruce deštník nebo pláštěnku, pro děti i holiny. I přes to, že během dne bude oblačnosti přibývat, nepodceňujte sílu slunečních paprsků. Bez ochranných prostředků, tj. opalovacího krému, hrozí spálení pokožky už po 30 minutách.

Fotogalerie
24 fotografií