Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne začne od západu docházet k přibývání frontální, vysoké oblačnosti a večer očekáváme na západě území místy déšť nebo bouřky. Bouřky budou ojediněle silné, tj. doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě 30 mm, a vítr bude zesilovat na rychlost v nárazech až 70 km/h.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Pondělní počasí bude opět zátěžové pro naši kondici i pohodu. Vysoké teploty budou špatně snášet zejména kardiaci, astmatici, starší ročníky, těhotné ženy a malé děti do dvou let. Před tropickými teplotami a přímým slunečním zářením se ale musíme chránit všichni – přes poledne se držte ve stínu, dodržujte pravidelný pitný režim, používejte opalovací krémy, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Snižte fyzickou zátěž.

Před přechodem studené fronty pocítí meteosenzitivní jedinci únavu, nechuť k činnosti nebo i nervozitu. Index pracovní výkonnosti bude během dne klesat ze střední hodnoty na nízkou hodnotu. Změny tlaku vzduchu mohou přinést bolesti hlavy nebo pokles krevního tlaku.

Sportovní aktivity naplánujte hned na ráno nebo dopoledne, poté už budou teploty hodně vysoké a počasí nás bude lákat k vodě. Kvůli vysokým teplotám a počasí chudém na srážky přibývá přírodních nádrží se sinicemi. Nezalévejte – během noci na úterý bude pršet na většině území – srážky s sebou přinese studená fronta.

Fotogalerie
34 fotografií