Teplotně nadprůměrné teploty v porovnání s dlouhodobým normálem až o 10 °C přinese teplé jihozápadní proudění. Padat budou také teplotní rekordy – naposledy bylo takto teplo před 61 lety. Neochladí nás ani vítr – ten bude vát slabý proměnlivý o rychlosti do 15 km/h. 

Tropické teploty budou zatěžovat zejména kardiaky, astmatiky, starší generace a těhotné ženy. Přizpůsobit denní aktivity bychom ale měli, nezvykle vysokým teplotám pro toto období, všichni – výrazné výkyvy teplot jsou zátěžové pro náš biorytmus.

Zvyšte příjem nealkoholických tekutin – vypijte až kolem tří litrů vody, přes poledne se držte ve stínu. Na přímé sluneční záření se vydejte až poté, co se namažete opalovacím krémem, nasadíte sluneční brýle a pokrývku hlavy. Pozor na spálení pokožky, které hrozí už po 35 minutách.

Index pracovní výkonnosti bude zpočátku dne vysoký, se zvyšujícími se teplotami bude výrazně klesat. Také venkovní sportovní aktivity naplánujte na ráno a dopoledne – ideální budou podmínky pro cyklisty a běžce. Odpoledne se můžete vydat ještě k vodě – její teplota se v přírodních nádržích pohybuje od 18 do 21 °C. Pozor na výskyt sinic, kterých je hodně.

Slunečné počasí panuje nad většinou starého kontinentu – výjimkou je Velká Británie, kde počasí ovlivňuje tlaková níže. Ve střední Evropě jsou teploty srovnatelné s teplotami ve Středomoří. Podle výstupů amerického modelu GFS by se mohl exhurikán Florence stočit přes Atlantik nad Evropu – a počasí u nás ovlivnit jako tlaková níže příští víkend.  

Fotogalerie
22 fotografií