Tlaková níže Axel, která měla během pondělí svůj střed nad Českem, přinesla místy vydatný déšť. Za posledních 24 hodin spadlo od 1 do 27 mm, na stanici Střelice u Znojma 47 mm srážek. Přitom květnový měsíční dlouhodobý srážkový normál je u nás 69 mm. V Německu dosáhly 24 hodinové srážkové úhrny květnového normálu – například v oblasti Oberbayern napršelo 74 mm.

Znovu bude vydatně pršet už v noci na středu

Tlaková níže bude postupovat z našeho území dále k severovýchodu a další vydatné srážky na naše území přinese už během noci na středu a během středy. Vydatně bude pršet zejména ve východní polovině území – tam se očekávají srážkové úhrny od 10 do 50 mm, na horách ojediněle i vyšší. Místy se budou vyskytovat i bouřky. Na zbytku území naprší do 5 mm srážek.

Jak rychle se k vám blíží déšť? Sledujte radar

Letošní květen zatím přinesl pouze jediný letní den, kdy teplota vzduchu vystoupila přes 25 °C, a relativně studené noci. Také teplota vody zůstává relativně nízko – v přírodních nádržích se pohybuje nejčastěji od 8 do 12 °C. Zatím výrazněji neporoste ani teplota vzduchu, ani vody. Nejméně do konce května se budou nejvyšší odpolední teploty pohybovat nejčastěji od 18 do 25 °C a počasí bude stále bohaté na srážky. 

Srážky potěší zejména vodáky

Díky květnovým srážkám se momentální horské toky většinou pohybují na úrovni dlouhodobého květnového průměru, v nižších a středních polohách je vody spíše méně než průměr. Zatím nikde však neregistrujeme pokles pod limit sucha. Dobrá situace pro vodáky tak bude panovat nejméně do první poloviny června.

Fotogalerie
11 fotografií