Všechny silnice v kraji jsou průjezdné, jen pro kamiony nad šest tun zůstává zatím uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Silnice se v zimě nesolí a nákladní auta mívají na ujetém sněhu problémy, bezpečnější je pro ně v zimě alternativní trasa po silnici 13, která se udržuje chemicky. V úterý by ale měli silničáři rozhodnout, zda bude možné silnici pro kamiony otevřít.

Teploty v kraji se v úterý ráno pohybují od minus sedmi do minus 13 stupňů, většinou je jasno nebo skoro jasno. Vane slabý vítr, místy může být kouřmo. Mrazivé počasí vydrží podle meteorologů po celý den. Mrazy čekají až do konce ledna, až v únoru by se mohlo oteplit. Mírně nepříznivé budou rozptylové podmínky, horší by mohly být hlavně na Českolipsku, zatím je tam ovzduší uspokojivé.

Na Šumavě měli k -30 °C blízko 

V jižních Čechách nejvíce mrzlo na šumavské stanici Jezerní slať - Perla, kde meterologové v noci  naměřili minus 29,2 stupně Celsia. Na Rokytské slati na Šumavě bylo minus 26,6 stupně, na Horské Kvildě minus 25,3 stupně. V nížinách je teď od minus osmi do minus 15 stupňů. ČTK to řekla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ze sídel v nížinách bylo v úterý nejchladněji ve Vimperku na Prachaticku, minus 14 stupňů. Teploty hodně klesly na Českomoravské vrchovině, v Počátkách na Pelhřimovsku bylo minus 14,8 stupně.

 

V dalších dnech už podobně silné mrazy nejspíš nebudou. „Od jihovýchodu se zatáhne, dostaneme se pod vliv tlakové níže nad Středomořím, bude zataženo, slaboulinké sněžení. V nížinách bude kolem minus šesti, v horských údolích může být chladněji,“ řekla Augustinová.

Podle předpovědi bude během úterka v jižních Čechách většinou zataženo, nízká oblačnost, ojediněle mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty minus čtyři až minus jeden, v 1000 metrech na horách minus sedm.

Fotogalerie
16 fotografií