„Během dneška a zítřka (pátku) se nad naším územím v oblačnosti bude vyskytovat velké množství saharského prachu. Ten se k nám dostává kolem hluboké tlakové níže se středem aktuálně v blízkosti Tunisu,“ uvedli meteorologové.

Sledujte radar Blesku

Tlaková níže saharský prach nasává a ten se tak postupně dostává od jihu do střední Evropy ve vyšších vrstvách atmosféry. „Zítra (v pátek) by se měly odpoledne a večer vyskytnout nad naším územím i srážky a není vyloučeno, že se právě v nich tento saharský prach vyskytne,“ dodal ČHMÚ.

Fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne velké množství písku do vzduchu. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států. Objevuje se i v České republice v podobě červenožlutého poprašku na oknech či automobilech. V zimě se může čerstvě napadaný sníh zbarvit do žluta až oranžova, jindy zase lidé mohli pozorovat zabarvený déšť.

Teplotní rekordy

Nový rekord pro 29. února má také Vsetín, kde bylo 16,7 stupně. V Lednici na Břeclavsku se teplota dostala na 16,3 stupně, v Návsí u Jablunkova na Frýdecko-Místecku to bylo 16,2 stupně. Rovných 16 stupňů Celsia pak naměřili ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Také v pátek by se nejvyšší teploty mohly dostat až na 16 stupňů, opět především ve východní polovině Česka. Na západě a při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti ojediněle i jinde se budou maxima pohybovat kolem deseti stupňů.

První dvě dekády letošního února byly v Česku nejteplejší za víc než 100 let. Průměrná teplota na vybraných stanicích 6,7 stupně Celsia překonala dosavadní maxima o víc než dva stupně.

Video
Video se připravuje ...

V Řepiších na Frýdecko-Místecku museli hasiči tahat linkový autobus z příkopu. HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
48 fotografií