Přes Česko budou přecházet od západu jednotlivé frontální systémy. Ojediněle se budou tvořit i bouřky, ty by ale tak silné jako o víkendu být neměly. Vůbec nejnižší teploty přinese víkend – to se budou odpolední teploty pohybovat jen kolem 20 °C. Chladnější a na srážky bohaté dny zlepší situaci se suchem a také porostou houby.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pondělí budeme deštníky a pláštěnky vytahovat až odpoledne. V pondělí bude oblačno, zpočátku dne přechodně až polojasno, během dne další přibývání oblačnosti a zejména na západě a severu území místy déšť. Odpolední teploty 20 až 25 °C.

Úterý proprší, ve středu přechodně polojasno

V úterý bude zataženo až oblačno, od západu na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na studené frontě spadne nejčastěji od 5 do 20 mm, v bouřkách se celkové srážkové úhrny zastaví až na 30 mm. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty nízko – jen mezi 17 až 22 °C.

Ve středu bude oblačno, zpočátku dne přechodně až polojasno, večer na západě déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 21 až 25 °C. Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C.

Konec týdne přinese další propad teplot vzduchu

A další ochlazení budeme skloňovat na konci týdne. O víkendu se bude místo plavek hodit svetr. V pátek bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Odpolední teploty 19 až 23 °C. V sobotu bude převládat oblačno, počítat musíme místy s deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty jen 13 až 9 °C. Odpolední teploty 18 až 22 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty 13 až 9 °C. Odpolední teploty 17 až 21 °C.

Na území Česka jsme v posledních týdnech skloňovali sucho. To se velmi rychle prohloubilo během června, kdy nepršelo a naopak vegetace bujela – hovoříme o tkz. bleskovém suchu. Už víkendové počasí bylo místy bohaté na srážky – např. v Plzeňském kraji na stanici Stod za víkend napršelo 44 mm srážek, což je polovina červencového dlouhodobého normálu. Do konce týdne místy spadne kolem 40 mm. Jako první vymizí půdní sucho a zlepšovat se budou i průtoky v řekách.

Výhled počasí do konce srpna

Vypadá to, že začátek srpna přinese ty nejnižší teploty a léto se k nám ještě vrátí.

Období 8.-20.8.

Polojasno až oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Na frontách až zataženo a srážky i bouřky četnější. Ranní teploty 16 až 11 °C. Denní teploty zpočátku období 22 až 28 °C, postupně 25 až 31 °C.

Období 21.-31.8.

Převážně polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 8 °C. Denní teploty 20 až 27 °C.

Průměrná srpnová teplota se pohybuje na 17,9 °C a průměrný srážkový úhrn je 78 mm (z let 1991–2020).

Počasí bude na houby

Růstu hub nejlépe vyhovuje relativně teplé a vlhké počasí – tedy teploty od 15 do 22 °C a občasný déšť nebo přeháňky. Platí, že čím je nižší rozdíl mezi minimálními ranními a maximálními denními teplotami, tím pro růst hub lépe. Pokud je sucho, a pak zaprší, houby začnou růst nejdříve 8 až 12 dnů po dešti. Nejdříve v zastíněném prostředí v okolí potoků nebo podmáčených lokalitách.

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků? Videohub

Fotogalerie
45 fotografií