„Oproti včerejšímu (pondělnímu) ránu jsou úterní teploty na našem území citelně nižší. Pohybují se nejčastěji mezi devíti a pěti stupni Celsia,“ uvedli meteorologové. Dodali, že nejchladněji bylo kolem 05:00 v Krkonoších na Luční boudě a Labské boudě, kde naměřili minus jeden stupeň Celsia, respektive minus 0,3 stupně Celsia.

„Protože k nám za studenou frontou bude v nejbližších dnech proudit chladnější a vlhký vzduch od západu, budou teploty nižší i přes den. I tak ale budou zhruba o čtyři stupně Celsia vyšší než normál pro toto roční období,“ sdělil ČHMÚ.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V Česku v předchozích dnech padaly na mnoha stanicích teplotní rekordy, meteorologové očekávali první letní den již o víkendu na konci března. Teploty ale nakonec výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach. V sobotu byly teploty na řadě míst i o dva až čtyři stupně Celsia nižší, než předpokládaly numerické modely, uvedl ČHMÚ.

Vichr na Českomoravské vrchovině

Na Českomoravské vrchovině bude dnes foukat silný vítr. Nárazy dosáhnou rychlosti až 70 km/h. Mohou lámat stromy a větve, vyloučené nejsou ani menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí.

Výstraha platí pro Vysočinu a Znojemsko od dnešních 10:30 do 17:00. „Vítr bude večer slábnout,“ uvedli meteorologové.

Lidé by měli zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zabezpečit například skleníky. Při pohybu venku a při řízení vozidel je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Na horách by měli lidé omezit túry.

V neděli až 27 stupňů Celsia

První letní den, při kterém teploměr musí ukázat alespoň rovných 25 stupňů, tak letos Česko zažilo na velikonoční pondělí. Nejtepleji bylo v Karviné s 26 stupni Celsia. Nové rekordy se objevily zhruba na dvou pětinách z více než 160 meteorologických stanic, které měří teploty 30 a více let. Kromě Karviné byl teplotní rekord pro 1. duben dnes překonán také například v Českých Budějovicích, kde naměřili 25,7 stupně, nebo v Bohumíně s teplotou 25,3 stupně.

Uplynulé svátky tak byly nadprůměrně teplé a příští víkend bude podle meteorologů ještě tepleji. „Víkendové teploty se budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, v neděli by mohly lokálně dosahovat až k 27 stupňům, což je naprostý extrém pro začátek dubna,“ uvedl ČHMÚ.

Loni meteorologové zaznamenali první letní den 5. května, tehdy to bylo ale na jediné stanici v zemi, a to v Plzni - Bolevci, kde bylo 25,2 stupně. Další letní dny si lidé mohli užít až v druhé polovině května. V roce 2022 připadl první letní den rovněž na květen, o rok dříve to ale bylo už 31. března a předešlé dva roky na konci dubna.

Fotogalerie
48 fotografií