Slovy meteorologů: Nad Pobaltím se zformovala tlaková výše. Kolem ní k nám proudí středomořský žár. Znamená to, že celý pracovní týden bude tropický. Nejvýše rtuť teploměru vystoupá zítra, kdy může být na východě Česka až 38 stupňů! Zejména senioři a chronicky nemocní by na sebe měli být opatrní. Supertropické teploty navíc zhorší vysoká vzdušná vlhkost, takže bude nepříjemně dusno.

Sledujte počasí na radaru Blesku

A neoddychneme si ani večer. Do žhavého vzduchu vtrhne chladnější proud a připravit se musíme na pořádnou divočinu. „Očekáváme intenzivnější bouřky. Ty budou mít k dispozici díky vlhkosti mnoho dostupné energie,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav. Hromy a blesky doprovodí přívalové deště, kroupy a nárazový vítr. 

„Ve středu bude počasí dramatičtější. Po slunečném začátku dne bude od západu oblačnosti přibývat a postupně se na většině území vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být i velmi silné, doprovázené přívalovými srážkami, většími kroupami a nárazovým větrem. K tomu bude velmi teplo, a to jak v noci, kdy čekáme minima od 21 do 17 °C, tak přes den, kdy teploty na většině území s výjimkou západu a jihozápadu vystoupají na tropických 30 až 35 °C,“ uvádí v aktuální předpovědi ČHMÚ.

Kde bude největší žár?

Nejtepleji bude na jihu Moravy. Žár ale sevře většinu Moravy a Polabí. Naopak chladněji bude na Šumavě a v Ašském výběžku.

Ochlazení o víkendu... ale jen o pár stupňů

Mírně se po silných bouřích ochladí ve čtvrtek, nejvíce na západě a severozápadě Čech, kde teploty nepřekročí tropickou třicítku. Na Moravě a ve Slezsku ale dál bude přes 30 stupňů. V pátek se tropy vrátí do celého Česka, teploty znovu překročí supertropickou pětatřicítku. O víkendu se mírně ochladí, na západě území bude kolem 24 stupňů, na východě 28 až 33 °C.

Jak bude?

DNES: polojasno, výjimečně bouřky. Noc 28 až 32 °C.

ZÍTRA: polojasno, večer bouřky, i velmi silné. Noc 20 až 16 °C, den 30 až 35 °C, ve východní polovině Česka až 38 °C.

ČTVRTEK: oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 16 až 20 °C, den 27 až 31 °C, na jihovýchodě až 33 °C.

PÁTEK: od západu oblačno s přeháňkami a bouřkami, i velmi silnými. Noc 16 až 20 °C, den 30 až 35 °C, na západě Čech kolem 28 °C.

SOBOTA: zataženo, místy přeháňky nebo déšť. Noc 14 až 20 °C, den 23 až 28 °C, na Moravě 33 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
43 fotografií