Dnes bude ještě teplo s průměrnými teplotami kolem 27 stupňů, na východě republiky může být až 33 stupňů Celsia. Během dne už ale bude přes Česko přecházet směrem k východu studená fronta, se kterou se postupně na většině území vyskytnou přeháňky, bouřky a lijáky. Přes den se v bouřkách mohou ojediněle vyskytnout především přívalové srážky s úhrnem kolem 40 mm a také menší kroupy.

Bouřky postupují pomalu k jihovýchodu a s ohledem na vysokou vlhkost (na řadě míst je nepříjemné dusno) mohou produkovat intenzivní přívalové srážky za kratší dobu, případně i menší kroupy nebo jejich nánosy, ale maximálně ale do průměru několika málo cm.

Na Moravě, případně ve Slezsku očekáváme vývoj bouřek až později odpoledne a k večeru, nečekejte ale, že se zde objeví bouřky plošně. Na většině území výstrahy se v této oblasti spíše nevyskytnou. Potenciál pro přívalové srážky ale bude i zde a výstraha má v této oblasti opodstatnění také.

Jak bude? 

„Za frontou se na našem území bude od západu po delší době výrazněji ochlazovat. Nejchladnějším obdobím bude prostředek týdne, kdy budou teploty v maximech vystupovat pouze do letních 25 stupňů,“ uvedli meteorologové. Ráno ve čtvrtek a pátek podle jejich předpokladu teploty nepřekročí deset stupňů. „Především ve velkých městech, která v poslední době akumulovala sluneční svit, si konečně během nocí odpočineme,“ doplnili.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Od pátku se však bude opět oteplovat. V tento den meteorologové očekávají maximálně 24 až 28 stupňů a v sobotu a neděli ještě o zhruba tři stupně více. Na jihu Moravy může být koncem týdne až 35 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zasahovali kvůli bouřkám na východě Česka: Odčerpávali vodu, odstraňovali spadlé stromy. HZM Jihomoravský kraj, Moravskloslezský kraj

Fotogalerie
25 fotografií