Po slunečném a horkém prvním prázdninovém víkendu bude začátek července výrazně chladnější a také deštivější. Nejvyšší teploty zpočátku tohoto týdne nepřekročí 24 °C a na západě země bude jen kolem 18 stupňů.

Obloha zůstane převážně zatažená, meteorologové očekávají časté přeháňky. O víkendu prodlouženém o páteční státní svátek má ubývat oblačnosti i srážek a teploty se přiblíží tropické třicítce, vyplývá předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý přes den vystoupají teploty na maximálně 24 stupňů, na severozápadní polovině Čech nejvýše na 17 stupňů. I ve středu zůstane oblačno a zataženo, na většině území bude pršet. Odpolední teploty nepřekročí v Čechách 20 stupňů, na Moravě a ve Slezsku naměří od 19 do 24 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zasahovali kvůli bouřkám na východě Česka: Odčerpávali vodu, odstraňovali spadlé stromy HZM Jihomoravský kraj, Moravskloslezský kraj

Také ve čtvrtek očekávají meteorologové zataženou oblohu a místy přeháňky, maximální teploty mohou mírně překročit hranici letních 25 stupňů, na západě ale zůstanou kolem 19 stupňů.

O volném pátku začne ubývat oblačnosti i srážek, teploměr na celém území ukáže přes den 20 až 25 stupňů Celsia. Přeháňky či bouřky se mohou občas objevit během soboty i neděle, víkendové teploty se budou pohybovat od 24 do 29 stupňů.

Tropický ráz posledních dnů i nocí ukončily v neděli večer silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobitím a nárazy větru, které zasáhly hlavně východní Čechy, Vysočinu, Moravu a Slezsko. Některé menší řeky vystoupaly na povodňové stupně, na jihu Moravy museli hasiči v noci evakuovat obyvatele několika obcí.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Jak bude v příštích dnech?

  • Úterý: Oblačno až polojasno, v Čechách postupně až zataženo, místy přeháňky. Večer na Moravě a ve Slezsku ubývání oblačnosti. Noc 15 až 11 °C, na západě až 8 °C. Den 20 až 24 °C, v severozápadní polovině Čech kolem 17 °C. 
  • Středa: Oblačno až zataženo, na východě zpočátku i polojasno, na většině území přeháňky. Noc 14 až 10 °C. Den 16 až 20 °C, na Moravě a ve Slezsku 19 až 24 °C.
  • Čtvrtek: Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Noc 14 až 10 °C. Den 22 až 26 °C, na západě kolem 19 °C.
  • Pátek: Zpočátku oblačno, místy přeháňky, postupně ubývání oblačnosti a srážek. Noc 14 až 9 °C. Den 20 až 25 °C.
  • Sobota až pondělí: Skoro jasno až polojasno, postupně přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo i bouřky. Noc 13 až 9 °C, postupně 16 až 12 °C. Den 24 až 29 °C.

Video
Video se připravuje ...

Přívalová bouřka zasáhla v neděli v noci Vyškovsko. HZS JMK

Fotogalerie
43 fotografií