• Po řadě tropických dnů beze srážek čeká Česko deštivý týden s podprůměrnými teplotami.
  • Výrazné ochlazení dorazí ve čtvrtek, kdy teploty klesnou přes den až k devíti stupňům Celsia a v noci mohou spadnout na šest stupňů.
  • Pršet může i vydatně, a to včetně víkendu.
  • Podle měsíční prognózy by se mohlo výrazněji oteplit zřejmě až koncem září.
  • „V pondělí přejde přes naše území studená fronta k východu. Ve středu postoupí do střední Evropy další studená fronta od severozápadu. Za ní k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu až severu,“ uvedli dnes meteorologové.
  • Dnešek přinesl zataženou až oblačnou oblohu, na většině území se objevil déšť nebo přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi 19 a 23 stupni Celsia, na západě bylo jen do 18 stupňů.
  • Teploty nad 20 stupňů s výjimkou západu Čech předpovídají meteorologové ještě na úterý a středu, stejně jako přeháňky nebo občasný déšť. V dalších dnech už přijde výrazné ochlazení a vytrvalejší déšť. Ve čtvrtek klesne teplota na devět až 14 stupňů, na východě bude ještě kolem 20 stupňů Celsia. Mohou se objevit bouřky. V pátek se ještě víc ochladí, teploty nepřekročí 13 stupňů Celsia a může silněji foukat.
  • Víkend bude převážně zatažený s deštěm. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem 15 stupňů, začátkem příštího týdne se mírně oteplí a maxima se přiblíží 19 stupňům Celsia.

Česko zažilo mimořádně horký konec srpna i začátek září. Tento týden ale zažije teplotní skok až o 15 stupňů. Další týden bude teplotně průměrný, až koncem září by se mohly maximální teploty v týdenním průměru dostat ke 20 stupňům Celsia.

Tento týden bude hodně pršet. „Srážkově očekáváme první týden předpovědi (9. až 15. září) extrémně nadprůměrný s vydatnými srážkami od čtvrtka do neděle,“ uvedli meteorologové. Ve druhé polovině září a začátkem října by mělo spadnout množství srážek obvyklé v tomto období roku.

Sledujte počasí na radaru Blesku

 

Hasiči již napříč Českem odstraňují stromy spadlé na silnice a v Hradecké ulici v Hradci Králové čerpali rovněž vodu ze zatopené šachty. Kvůli silnému větru dnes nejel horní úsek lanovky na Sněžku.

Déšť se silným větrem zasáhl Královéhradecký kraj dnes dopoledne, nejvíce Náchodsko. Stromy ze silnic hasiči odstraňovali na Náchodsku například v Řešetově Lhotě, v Novém Hrádku a ve Vysoké Srbské.

Nejvíce vody dnes v Královéhradeckém kraji napršelo na Černé hoře v Krkonoších a na Zakletém vrchu v Orlických horách, a to téměř 50 litr vody na metr čtvereční. 

V úterý budou na většině území převládat přeháňky s proměnlivou oblačností, obojího bude s postupujícím odpolednem ubývat. V noci teploty klesnou až k 11 °C, nejvyšší denní se budou pohybovat mezi 18–22 °C. Mírný vítr nepřesáhne rychlost 6 m/s.

Oblačnost předchozích dní vystřídá ve středu polojasno, odpoledne a večer se však bude vracet a s ní znovu déšť a přeháňky. V noci rtuť teploměru klesne až k 8 °C, naopak přes den překvapí o něco vyšší teploty v rozmezí 20–25 °C. Vítr setrvá mírný.

Ve čtvrtek by se spolu se silnější oblačností mohly vyskytnout ojediněle i bouřky. Zejména na západě Česka klesnou noční teploty až k 7 °C. Přes den přijde výraznější ochlazení, denní maxima nepřesáhnou 10–15 °C (na východě až 20 °C).

V pátek lze očekávat vydatnější déšť. V noci se opět ochladí, místy až na 6 °C. Přes den teploměr nejspíš neukáže více než 9–13 °C. Vítr v nárazech dosáhne rychlosti až 15 m/s.

Víkend bude rovněž propršený, zpočátku vydatný déšť by však měl s protrhanou oblohou postupně od západu slábnout. Předpokládá se noční teplotní minimum okolo 6 °C, denní maxima 10–15 °C, následně 14–19 °C.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na říjnové výlety Videohub

Fotogalerie
29 fotografií