Nejvyšší teplotu mezi nimi ukázala stanice v Tuhani na Mělnicku, a to 32,9 stupně. Přes 32 stupňů se vyšplhala i v Doksanech na Litoměřicku a Ostravě - Porubě. V noci na pondělí se už ale ochladí. Další studená fronta přijde v polovině týdne a není vyloučeno, že by mohlo i sněžit na Sněžce, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po delší době by podle něj mělo opět i pršet, a to i na větším území.

„Dneškem byla završena dlouhá řada tropických dní. Maximální teploty se v nižších a středních polohách pohybovaly nejčastěji od 28 do 32 stupňů, přičemž nejtepleji bylo ve středních a severozápadních Čechách, na severní Moravě a ve Slezsku,“ uvedli meteorologové. Podle nich zaznamenalo nové teplotní rekordy 150 ze 170 stanic s aspoň třicetiletou historií a mezi 14 stanicemi, které měří déle než 100 let, je nový rekord na 12. Mezi stoletými stanicemi měl dnes nové nejvyšší maximum Brandýs na Labem - Stará Boleslav, teploměr tam ukázal 31,7 stupně.

Ve znamení nadprůměrných teplot byly i uplynulé dny a týdny. Podobně jako dnes většina stanic měřících přes 30 let přepsala teplotní rekordy ve středu. Nejtepleji bylo v tento den v Doksanech na Litoměřicku, kde meteorologové naměřili 35,4 stupně. O den později překonala nebo vyrovnala dosavadní maxima téměř polovina těchto stanic. Nejvíce, 33,9 stupně, bylo v Tuhani na Mělnicku.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Nejvíce tropických dní letos meteorologové zatím zaznamenali na jihomoravské stanici ve Strážnici. Maximální denní teplota tam podle nich překročila 30 stupňů ve 47 dnech, čímž padl rekord z roku 2015 se 44 tropickými dny. „Jedná se o počty naprosto bezprecedentní,“ konstatovali meteorologové.

„Příští týden nás ale čeká naprostý opak,“ uvedli meteorologové a očekávají razantní teplotní propad. První ochlazení podle nich přinese studená fronta v pondělí, kdy bude většinou o deset stupňů, na západě Čech dokonce až o 15 stupňů chladněji než dnes, a postupně začne na celém území také pršet. Další studená fronta se do země dostane ve středu večer nebo v noci na čtvrtek, kdy se ochladí ještě více.

Podle týdenní předpovědi by průměrné nejvyšší denní teploty měly ve čtvrtek dosahovat ke 14 stupňům a v pátek k 11 stupňům. Meteorologové v této souvislosti ale uvedli, že chladnější vzduch nepřejde zřejmě přes celé území Česka, ale vytvoří ostré rozhraní ve východní polovině země, kde by mělo být tepleji, ale s trvalejšími a vydatnějšími srážkami. Předpověď je zatím předběžná, zdůraznili.

„Spolu s ochlazením také není vyloučeno, že se ve čtvrtek a v pátek na Sněžce (1603 metrů nad mořem) objeví přechodně i první sněhové vločky. O tom, zda bude možné na naší nejvyšší hoře postavit malého sněhuláka, budeme mít jasnější představu ale až v první polovině příštího týdne,“ dodali meteorologové.

Video
Video se připravuje ...

Podzimní dekorace z vřesu snadno a rychle Věra Exnerová

Fotogalerie
34 fotografií