Na začátku října tedy bude přes den zřejmě neobvyklé teplo, pak se ale bude postupně ochlazovat. Koncem měsíce by už dokonce mohlo v noci i mrznout.

Příští týden budou teploty podle meteorologů ve srovnání s předchozími lety výrazně nadprůměrné. Teplo bude hlavně v první polovině týdne. „Průměrné týdenní maximální teploty se budou pohybovat kolem 19 stupňů Celsia a průměrné minimální teploty kolem devíti,“ oznámili pracovníci ústavu. Rozpětí denních teplot odhadují na zhruba 17 až 22 stupňů.

Po zbytek období následujících čtyř týdnů již však bude rtuť postupně padat dolů. „Poslední týden období bude nejchladnější s průměrnými týdenními maximálními teplotami jen kolem 12 stupňů a průměrnými minimálními teplotami jen kolem dvou stupňů,“ sdělil ČHMÚ. Pro poslední dva týdny, tedy od 13. do 26. října, dokonce předpovídají meteorologové rozpětí nočních teplot se spodní hranicí až tři stupně pod nulou.

Množstvím srážek ale pravděpodobně nebudou příští čtyři týdny nijak výjimečné. Vody naprší podle ústavu jen objem odpovídající dlouhodobému průměru. Nejdeštivější bude zřejmě druhý říjnový týden s průměrným týdenním úhrnem srážek kolem deseti milimetrů, tedy deseti litrů vody na metr čtvereční.