Stejně jako v tomto týdnu také v příštím očekávají meteorologové průměrné či lehce nadprůměrné teploty, na přelomu října a listopadu začnou pozvolna klesat. Pršet by mělo podle měsíčního výhledu ČHMÚ spíš méně, než je obvyklé.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Od úterý do čtvrtka bude polojasno až jasno, déšť bude ojedinělý. Ve středu ráno je podle meteorologů nutné počítat s četnými přízemními mrazíky. Teploty přes den začnou postupně růst, a to na až 17 stupňů v pátek, který tak bude zřejmě nejteplejším dnem tohoto týdne.

Na víkend a pondělí příštího týdne meteorologové očekávají oblačno až polojasno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Odpolední maxima budou do 17 stupňů Celsia.

Do konce první listopadové dekády by noční teploty většinou neměly klesat pod nulu, denní naopak pod deset stupňů Celsia, uvedl ČHMÚ v měsíčním výhledu. „Poklesy teplot pod tuto hranici v jednotlivých dnech nelze vyloučit,“ doplnil. Srážek očekává v nynějším a dalších třech týdnech na území České republiky normální, popřípadě podnormální množství.

Varování před silným větrem

Vát má zpočátku slabý, přes den mírný severovýchodní až východní vítr o rychlosti 2 až 5 m/s. Již na středu zejména na Českomoravské vrchovině meteorologové z ČHmÚ předpovídají čerstvý vítr 5 až 10 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severozápadě a severu kolem 20 m/s (70 km/h). Na západě a severovýchodě republiky jen slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Ve středu (16. 10.) bude zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a na severu Čech zesilovat jihovýchodní vítr na čerstvý s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). Ve čtvrtek (17. 10.) k večeru začne vítr zvolna slábnout,“ uvedli na osciální síti X meteorologové. 

Jak bude další dny? 

  • Středa ... Polojasno až jasno. Místy mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností. Noc 6 až 2 °C, na východě kolem 0 °C a přízemní mrazíky. Den 12 až 16 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 10 °C.
  • Čtvrtek ... Oblačno až zataženo, místy polojasno až jasno. Místy mlhy. Noc 9 až 5 °C, na východě kolem 2 °C. Den 10 až 14 °C, při polojasnu kolem 16 °C.
  • Pátek ... Oblačno až zataženo, místy polojasno. Místy mlhy. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Noc 10 až 6 °C, na severovýchodě kolem 3 °C. Den 10 až 14 °C, při polojasnu kolem 17 °C. 
  • Sobota ... Oblačno až zataženo, místy polojasno. Ojediněle mlhy. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Noc 10 až 6 °C. Den 10 až 14 °C, při polojasnu kolem 16 °C.
  • Neděle až úterý ... skoro jasno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ojediněle mrholení. Noc 7 až 2 °C, den 13 až 17 °C, při nízké oblačnosti kolem 10 °C.

Video
Video se připravuje ...

Šéf ČHMÚ: To nejhorší máme za sebou! Co přinesou další dny? Pavlína Horáková

Fotogalerie
16 fotografií