Rekordy zaznamenali i na jiných jihočeských stanicích, řekla ČTK Markéta Augustinová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. V Husinci bylo dnes 11,5°C, v Třeboni 11,7°C a v Jindřichově Hradci 9,5°C. Dodala, že vyšší teploty lze očekávat i na Štědrý den.

Dosavadní teplotní rekord v Českých Budějovicích pro 23. prosinec byl z roku 1967 a měl hodnotu 11,6 stupně Celsia. Nyní byl pokořen! "Až v noci ze středy na čtvrtek očekáváme s příchodem studené fronty výraznější ochlazení," uvedla. Teploty klesnou i pod nulu, ale sníh prý bude padat jen minimálně. Chladnější počasí by pak mělo vydržet až do Silvestra.

Většina skiareálů o Vánocích neotevře

Většina českých skiareálů nebude o Vánocích v provozu. Rozjede se jen několik málo vleků například v Krkonoších, Jeseníkách, Beskydech nebo na Šumavě. Podmínky ale nejsou ideální nikde. Vlekaři s nadějí vyhlížejí první povánoční víkend - ochlazení by umožnilo svahy alespoň uměle zasněžovat. Kvůli dešti a větru zastavil svůj provoz i Ještěd, kde byly ještě v neděli ráno ideální podmínky.

Předpověď na Štědrý den

Jasno až polojasno, na severu a severovýchodě až oblačno. Během dne od severozápadu přibývání oblačnosti a postupně místy, zejména na horách, přeháňky nebo občasný déšť, nad 1000 m později sněžení. Nejvyšší teploty 5 až 9 °C, na jihovýchodě až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na horách 20 až 30 m/s (110 km/h), bude k večeru slábnout. Na jihovýchodě vítr mírný 3 až 7 m/s.

Silný vítr se uklidnil

V pondělí přitom téměř po celém území republiky foukal silný vítr, v noci na dnešek se ale uklidnil. Přesto v nárazech jeho rychlost místy přesahuje 50 kilometrů v hodině a na horách kolem 70 kilometrů za hodinu. Přechodně se jeho rychlost sníží i na ostatním území během noci.

Na horách se během včerejška místy vyskytly nárazy kolem 90 kilometrů v hodině. Relativně slabší byl vítr na jižní a střední Moravě a v Libereckém kraji. Nejsilnější nárazy větru zaznamenaly meteorologické stanice na Sněžce (139 kilometrů za hodinu), Javorovém vrchu (109 kilometrů za hodinu) a Milešovce (99 kilometrů za hodinu).