V Česku je a bude o víkendu tepleji než ve většině středomořských letovisek. Sobotní teploty 38 °C a nedělní 32 °C překoná spolehlivě jen Egypt. A to jen koncem víkendu. Například Hurghada zítra hlásí stejně jako Praha, téměř čtyřicítky tam ale vydrží i v neděli. U nás se v neděli mírně ochladí. 

Kréta 29 °C, Barcelona 27–31 °C, tuniská Djerba 29 °C a turecký Bodrum 30 °C – to jsou vyhlídky milionů turistů ve Středozemí. Češi společně se svými sousedy se budou „smažit“ na průměrných 35 °C, a to i příští týden.

Výstrahy pro celou ČR

V Česku proto platí výstrahy meteorologů před extrémně vysokými teplotami, zároveň platí v šesti krajích také výstraha před smogem (Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, část Moravskoslezského kraje).

Meteorologové připouštějí, že byl tento týden nejteplejším z celého roku a zároveň je už teď jasné, že bude patřit mezi nejsušší v historii. Vody v řekách je rekordně málo a problémy už nemají jen zemědělci, ale i volně rostoucí vegetace.

Jak se chránit před sluncem

Lékaři varují, že v horku stoupá riziko úpalu a úžehu. Úpal je z přehřátí, typicky se projeví v přeplněných dopravních prostředcích. Projevuje se slabostí, nejistou chůzí, mdlobami, člověk se přestane potit, má horkou a suchou kůži. Pomáhá uložit postiženého na chladné místo s nohama vyvýšenýma, uvolnit mu oděv a otírat pokožku chladnou vodou.

Úžeh vzniká při pobytu na přímém slunci, zejména s nekrytou hlavou. Větší riziko mají lidé se světlou pletí. Pokožka na slunci zrudne, může se spálit, někdy se objeví i puchýře. Postiženého bolí hlava, zvrací, má mžitky před očima. První pomoc je stejná jako při úpalu.

Horké počasí představuje velkou zátěž pro cévní systém. Tělo ve snaze udržet tělesnou teplotu v normě reaguje roztažením periferních cév. Srdce musí vynaložit větší úsilí na zachování přiměřeného krevního tlaku, což ho extrémně zatěžuje.

V horkém počasí může mít potíže kdokoli, nejvíc hrozí lidem nad 65 let a dětem do čtyř let věku, těhotným, kojícím, kardiakům, pacientům s vysokým tlakem či nadváhou a také lidem léčeným s depresí a nespavostí. Lékaři upozorňují, aby lidé dostatečně pili a vyhýbali se nadměrné námaze.