„Období začne s počasím teplotně blízko dlouhodobým průměrům, ale očekává se postupné oteplování. Až v závěru měsíce se předpokládá ochlazování na hodnoty blízké normálním teplotám pro konec ledna,“ oznámili meteorologové. Celkově tak budou příští čtyři týdny, od 4. do 31. ledna, teplotně nadprůměrné.

Mráz až na konci měsíce

Průměr denních teplot podle ČHMÚ v následujících třech týdnech postupně poroste od zhruba jednoho stupně nad nulou ke třem stupňům. Teprve v posledním lednovém týdnu zase teploty klesnou i přes den k bodu mrazu. Průměr nočních teplot se bude pohybovat od přibližně minus dvou do minus pěti stupňů Celsia.

Už začátek zimy přinesl rekordně vysoké teploty. Během Vánoc bylo na některých meteorologických stanicích v Česku naměřeno téměř 17 stupňů nad nulou. Teplý byl celý rok 2015. Česko zasáhly čtyři vlny veder, některé extrémní a trvající řadu dní po sobě. Teplota za letní měsíce byla dokonce podle ČHMÚ po roce 2003 druhá nejvyšší za dobu pozorování od roku 1961.

Sníh v nížinách jen výjimečně

Rovněž deště a sněhu bude v lednu více, než normálně bývá, a to hlavně v první polovině měsíce. „Po většinu období budou srážky v nižších a středních polohách převážně dešťové. Se sněžením se v těchto polohách počítá jen na začátku a ke konci předpovídaného období. Srážky na horách budou po většinu ledna převládat sněhové nebo smíšené,“ sdělili pracovníci ústavu.