V sobotu bude obloha polojasná, během dne se ale zatáhne a na některých místech může zapršet. Teploty vystoupají na 25 až 29 °C. V neděli bude ještě tepleji, rtuť teploměru vyšplhá ke třicítce. Většinou bude polojasno, k večeru přijdou bouřky.

Začátek pracovního týdne už bude zamračený, bude zataženo s deštěm a teploty klesnou na 18 až 22 °C. Bude vát mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

V úterý se mírně oteplí a obloha se rozjasní. Čeká nás 20 až 24 °C.

Koupací sezona je u konce, kvalita vody se zhoršuje

Na deseti přírodních koupalištích v Česku platí zákaz koupání. Nově ho hygienici vyhlásili v nádrži Baška na Frýdecko-Místecku. Na několika dalších místech je koupání rizikové. Důvodem je většinou vysoký výskyt sinic. Některá koupaliště se začátkem školního roku ukončila sezonu, většina jich ale v současném teplém počasí zůstává otevřená.

Vedle nádrže Baška platí zákaz koupání také v rybníku Rosnička na Svitavsku, na přehradě Skalka na Chebsku, ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel, v jezeře Ostrá na Nymbursku nebo v přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku. Už z minulého týdne platí na Vysočině zákaz pro Břevnickou nádrž, rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku a pro přehradu Sedlice na Pelhřimovsku.



Hygienici právě kvůli sinicím nedoporučují koupání na třech místech v Jihočeském kraji, a to ve Staňkovském rybníku, Podolsku a Radavě na Orlické přehradě. Lidé by se měli vyhnout i rybníku Valcha na Klatovsku, Nechranické přehradě na Chomutovsku a nově také koupacímu jezírku Škodaland u přehrady České údolí v Plzni. Až na čtvrtý stupeň z pěti se zhoršila kvalita vody v Plumlovské přehradě u Prostějova.


Naopak velmi dobrá voda zůstává ve většině pražských koupališť, příznivá situace panuje také na jižní Moravě.

Majitelé koupališť: Sezona byla slabá

Na koupalištích po celé zemi ale pomalu končí sezona. Tu letošní provozovatelé hodnotí většinou špatně. Proti loňskému tropickému létu klesla v mnoha případech návštěvnost o desítky procent. Bilanci proto alespoň trochu vylepšují současné teplé dny.

Podívejte se, jak vypadalo letošní léto:

Fotogalerie
83 fotografií